fredag 20 december 2013

Sång till den storm som ska komma

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling

"Det är sensommaren 1955. Kambodja har nyligen vunnit självständighet från den franska kolonialmakten och nu stundar det första fria parlamentsvalet.

Mitt i valkampanjen möter vi Sar, som senare ska bli känd som Pol Pot. Utåt är han sekreterare åt oppositionspartiets ledare, men i hemlighet arbetar han för en väpnad kommunistisk revolution. För att han ska få gifta sig med sin trolovade Somaly, den unga kvinna som nyligen valts till Miss Cambodge, krävs att oppositionen vinner valet. Den ohållbara situation som Sar befinner sig i tar en ny vändning då hans politiske huvudmotståndare, Sary, också får upp ögonen för Somaly. Under några veckor kulminerar triangeldramat mot en fond av politiska intriger, där statsmakten till slut inte skyr några medel för att hänsynslöst krossa sina motståndare."


----------------------------------------------

Nej, den här boken är ingenting för mig, i alla fall inte just nu.
Var och en av de tre i triangeldramat har sin egen röst och berättar sin syn på det hela i ett "eget" avsnitt i boken. De tre olika avsnitten är inte svåra att hålla isär eftersom formen skiljer sig åt mellan dem. Och det är där som jag fastnar direkt. Första berättaren är Sar och hans avsnitt berättas i du-form, som jag har väldigt svårt för. Även om sen varken Sarys och Somalys avsnitt är i samma form så färgas min läsning av det och det tar emot hela vägen att läsa igenom boken. Vanligtvis skulle jag ha lagt en bok, som jag har så svårt för, åt sidan, men nu är ju ämnet intressant och så hoppades jag på att jag så småningom skulle komma över den första negativa känslan. Men icke, jag kände ett motstånd hela vägen och kunde inte ta till mig själva handlingen på ett bra sätt. Jag tror också att just nu var inte riktigt rätt tidpunkt att sätta igång med  Sång till den storm som ska komma, jag borde nog ha väntat tills efter helgerna då jag förhoppningsvis är mer utvilad och sugen på lite allvarligare och tyngre läsning.
Pol Pots leende av Peter Fröberg Idling, som väntar i bokhyllan, får nu vänta ett tag till.

Sång till den storm som ska komma finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza
2 kommentarer:

  1. Det var tråkigt att höra att du inte hade någon behållning av boken, men hur gärna man kan önska det så går det inte att skriva något som tilltalar alla – inte ens Gud Fader själv lyckades ju med det. Men om du är, som du skriver, intresserad av ämnet så tror jag att "Pol Pots leende" är mer vad du söker; det är en helt annan slags bok, skriven med andra ambitioner. Hälsar författaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, men samtidigt tror jag också att det var lite fel tillfälle att sätta igång med Sång till den storm som ska komma. Med tanke på att julhelgen närmade sig så borde jag nog ha valt en "lättviktare" att läsa just nu - det är ungefär så långt koncentrationen och orken räcker till just nu. Gjort är gjort men Sång till den storm som ska komma åker in i bokhyllan så provar jag igen vid ett annat tillfälle. Tack för att du besökte min blogg!

      Radera