onsdag 23 augusti 2017

Kulturkollos veckoutmaning: Sakta vi gå genom stan


Den här veckan har jag visst tagit sovmorgon nästan varje morgon och det om något är ett tecken på att hösten närmar sig. Och ännu ett tecken r att Kulturkollos veckoutmaning kommit igång efter sommaruppehållet
Den här veckans utmaning handlar om Stockholm och är tvådelad


 1. Ge oss ditt bästa Stockholmstips! Skriv och berätta om din kärlek till huvudstaden, avslöja dina favoritställen eller platser som förtjänar fler besökare. Var finns skönaste hänget? Bästa platsen att läsa på? Knasigaste butiken? Mysigaste gatan? Godaste maten? Dela med dig av dina favoriter.
 2. Vilken är den bästa Stockholmsskildringen? Har du en favoritlåt eller dikt? En bok eller film som visar upp Stockholm från sin allra finaste sida? Berätta om den!

---------------

1. Jag har ju bott i Stockholmsområdet (Sundbyberg, Hässelby, Kista, Upplands Väsby) i närmare 40 år men åkte inte ofta in till själva City förutom när jag var yngre. Det jag alltid gillat är Djurgården, parkerna (t ex Kungsträdgården, Hagaparken osv) och Gamla Stan. Och så såklart Hötorgshallen och Östermalmstorgshallen. De är verkligen värda ett besök om man tycker om mat. Gå runt, titta och smaka och för mig slutade det ofta med att man hade en jättekasse med delikatesser med hem och frossade i mat på kvällen.

2. Stieg Trenter är berömd för sina skildringar av Stockholm på 30-40-talet och jag älskar hans Harry Friberg-deckare där det verkligen handlar om genuina Stockholmsmiljöer . Och ofta också äkta Stockholmssnack (ibland t o m Södersnack) från den tiden.
En annan som berättar mycket om Stockholm är Jan Mårtensson. Men Mårtensson berättar ner om byggnadernas historia och om arkitekturen. Och han berättar mycket om Gamla Stan, huvudpersonen Homan både bor och arbetar där.
När det gäller musiken finns det en låt som är Stockholm för mig, nämligen Sakta vi gå genom stan av Monika Zetterlund

Men man får inte glömma Lasse Berghagens Stockholm i mitt hjärta


4 kommentarer:

 1. Ja det matutbudet är härligt! Ibland när jag varit i stan har jag köpt med mig en tapastallrik eller något annat färdigpaketerat och ätit ensammiddag på hotellrummet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man behöver bara gå runt och smaka lite här och där så är man så mätt efteråt att an inte behöver någon middag. Men jag kommer hem med en jättekasse i alla fall så vi har att äta i flera dagar.

   Radera
 2. Stig Trenters Stockholm är verkligen spännande brott och en stad som är kärleksfullt beskriven. Kanske har du också läst Lykttändaren av Pontus Ljunghill? Hana jämförs ofta med Trenter med skillnaden att kriminalhistorierna utspelar sig på 20-talet. Rekommenderas om man gillar historiska deckare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett Ljunghills böcker men inte läst dem ännu. Men jag är klart nyfiken på dem.

   Radera