måndag 21 augusti 2017

Recension: All kärlek förbjuden av Anders Eklöf

Titel: All kärlek förbjuden
Författare: Anders Eklöf
Format: Inbunden
Antal sidor: 354
Förlag: Vulkan förlag
Recensionsexemplar


"All kärlek förbjuden är en berättelse om passion och åtrå till vansinnets gräns i en malström av våld, hat och skräck. Den utspelar sig i ett samhälle där kärlek över rasgränserna ses som en avskyvärd synd och ett oförlåtligt svek av ens egen ras. Den bygger på författarens personliga erfarenheter och utspelar sig i sanna historiska omständigheter.
""Yellow Bird väckte uppmärksamhet bland passagerarna i Chevroleten. Föraren försökte fånga Leifs uppmärksamhet, men Leif tittade stadigt framåt för att ignorera honom. Han började svettas och höll blicken fastnitad på trafikljuset i hopp om att det skulle ge honom grönt ljus för att svänga. En av männen i baksätet på den andra bilen reste sig upp och lutade sig över för att titta närmare på Yellow Bird. När han såg Hailee utstötte han ett skri som för Leif lät som skallet av en blodhund som just fått vittring. "Han har en nigger i bilen!"

--------------

Den här boken dök upp i brevlådan som en överraskning. Omslaget är definitivt lockande och när jag sen läste baksidestexten så såg jag verkligen fram emot att läsa den här boken.

50-60-talets USA är väldigt speciellt  att läsa om (med tanke på alt som hände i det samhället på den tiden) och att man får uppleva det samhället genom en svensks ögon gjorde boken ännu mer intressant med tanke på att till och med på den tiden var värderingarna och livsstilen så väldigt olika i Sverige och USA.

Tyvärr tog det inte speciellt lång tid för mig att börja tycka illa om huvudpersonen Leif. Om författaren vill att man ska göra det så har han verkligen lyckats för emellanåt tyckte jag intensivt illa om Leif, trots att jag försökte skjuta undan de känslorna. Att han använder ett visst språk stör mig inte för hans sätt att uttrycka sig är nog ganska tidstypiskt, det jag däremot tycker illa om är hans utseendefixering. Han bedömer kvinnor helt efter utseendet och har inget intresse av dem som personer. Visst, kanske det också är tidstypiskt men för mig funkar det helt enkelt inte att man pratar om att älska någon men i huvudsak bara bryr sig om det yttre. Trots att han sedan anser sig vara relativt fördomsfri så lyser det ändå igenom att han anser sig vara lite mer och bättre än andra.

Jag tror att de flesta känner till i alla fall lite om segregationen i USA på den tiden men när man väl läser om den på det här sättet så blir situationen på något sätt mer verklig och man förstår hur omöjligt det var att umgås över rasgränserna. Jag som är uppvuxen på 60-talet blir nu enormt tacksam för att mina föräldrar var så okonventionella som de var och uppfostrade mig att förstå allas lika värde oavsett hudfärg. Och att de gjorde det så handgripligen genom att låta mig träffa människor av andra nationaliteter och med olika utseenden och hudfärg så att det för mig blev helt naturligt att umgås på lika villkor med alla.

All kärlek förbjuden är en lättläst och väldigt intressant bok som, trots mina invändningar, jag är glad att jag fick läsa.

Tack Vulkan förlag/Anders Eklöf för rec.exet!



All kärlek förbjuden finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Bokens huvudperson blir omedelbart fascinerad av en kvinnas exotiska utseende men får aldrig tillfälle att lära känna henne som person. Hon blir därför en symbolisk figur i hans sinne, en "ikon" för perfekt skönhet och kvinnlighet. Kärleken här är alltså "limerence" och handlar om idealisering och dyrkan. (Fördomsfull, om man vill se det så.)

    SvaraRadera