tisdag 29 augusti 2017

Recension: Det växte ett träd i Brooklyn, del 2, av Betty Smith

Titel: Det växte ett träd i Brooklyn
Serie: Det växte ett träd i Brooklyn, del 2
Författare: Betty Smith
Format: Inbunden
Antal sidor: 349
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar


"BROOKLYN 1916. Julen då Francies pappa dör faller ingen snö över Williamsburg. Gatorna är grå, vinterkläderna för tunna och hennes mamma väntar ett nytt syskon.
Fjorton år gammal tvingas Francie att sluta skolan för att försörja familjen. Ändå vägrar hon att släppa hoppet om att kunna utbilda sig och bli författare.
Med okuvlig nyfikenhet arbetar hon sig upp från det smutsiga fabriksgolvet till en tidningsredaktion på Manhattan. Innan hon drabbas av kärleken - det kanske allra största hindret för fortsatta studier..."

--------------------------

Det här är alltså fortsättningen på berättelsen om Francie från Brooklyn, förlaget har valt att dela upp boken i två delar. Jag föll handlöst för första delen och har väntat på och längtat efter den här andra delen. Det var absolut inga problem med att ta upp tråden från den första boken, så fort jag började läsa var jag tillbaka i Francies Brooklyn i början av 1900-talet.

Första delen handlade om Francies tidiga barndom fram till tonåren, iden här andra delen har hon kommit upp i tonåren.  Att bli tonåring, oavsett om det är nu eller för 100 år sedan, är omvälvande och jag kommer så väl ihåg och känner igen så  mycket av Francies känslor att jag blir alldeles varm om hjärtat när jag läser hennes tankar och funderingar och också om hur förvirrande vuxenvärlden fortfarande ser ut för en tonåring.
Livet på den tiden var inte lätt för någon och det var nog ganska vanligt att barnen fick lämna skolan ganska tidigt för att bidra till familjens försörjning, fortsatt utbildning var inte att tänka på. Så blir det ju också för Francie men hon får ta andra vägar för att uppnå det hon vill ha.
Jag har ju gillat Francie ända från början även om det också funnits andra som jag gillat. Några som jag faktiskt beundrar är kvinnorna, t ex Francies mamma,  på den tiden! Här kan man snacka om skinn på näsan och en fast övertygelse om att allt går att övervinna och ingenting är omöjligt. Den typen av mod och styrka skulle det behövas mer av i dagens samhälle.

Jag vet att den här boken filmatiserats i alla fall två gånger, men jag är förvånad att det inte verkar finnas någon nyare filmatisering än den från 1974.

Jag älskar den här boken minst lika mycket som den första boken och jag hoppas många fler upptäcker den här lilla pärlan och läser den! Har du inte läst Det växte ett träd i Brooklyn del 1 och 2 ännu så är det dags nu!


Min recension av första delen

Det växte ett träd i Brooklyn del 1Tack Bookmark förlag för rec.exet!
Det växte ett träd i Brooklyn del 2 finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


2 kommentarer: