söndag 8 september 2019

En smakebit på søndag - The Mars Room

Den här helgen har hittills varit lite knepig. Jag gick och la mig väldigt tidigt (för att vara jag) på fredag kväll vilket resulterade i att jag vaknade 02.23 på natten, insåg att det var lite fel tid att gå up, låg i halvdvala fram till 04.34 och bestämde mig då att det var lika bra att gå upp, jag kunde ändå inte sova längre. Maken fick en rejäl chock när han gick upp och såg att jag hunnit med en hel del eftersom jag varit uppe i ett par timmar. Jag höll på med stor- och långkok på dagen och så på kvällen skulle jag ta en liten minivila och somnade såklart stenhårt på soffan. Så nu på kvällen/natten tänkte jag faktiskt försöka hålla mig uppe ett bra tag för att komma in i min vanliga dygnsrytm så att söndagen blir lite mer "normal".
Söndagen börjar i alla fall med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

------------------

Min smakbit kommer från sidan 43 i The Mars Room av Rachel Kushner (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)


"När jag var fem eller sex år såg jag en pocketbok i mataffären med en tecknad kvinna på omslaget -hon låg i en blodpöl och hade två knivar instuckna i sin nakna kropp. Ovanför bilden stod det: "Dödad två gånger". Det var bokens titel. Jag var och handlade med mamma men hon var just då i någon annan del av affären. Vi var på Park & Shop på Irving Street och det kändes som om jag inte bara var några butikshyllor ifrån henne utan hade sköljts ut till havs, till den värld utan återvändo där Dödad två gånger hörde hemma. När vi kom hem från affären mådde jag illa. Jag kunde inte äta middagen mamma ställde fram. Hon brukade inte direkt laga mat. Det var antagligen en påse snabbnudlar hon värmde åt mig innan hon tog hand om sin pojkvän, vem det nu för tillfället var.
I åratal blev jag illamående så fort jag tänkte på det där omslaget till Dödad två gånger. Nu förstår jag att det jag kände var normalt. Som liten lär man sig att det finns ondska i världen. Det är en insikt man måste svälja. Det är inte lätt första gången. Första gången vill den gärna fastna i halsen"28 kommentarer:

 1. somliga erfarenheter kan ingen annan göra åt en. och vi är för övrigt allmänt dåliga på att lära av andras erfarenheter. tackför smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att man nog måste gå igenom en del själv.

   Radera
 2. det var ju tidigaste laget med långkok men så kan det bli ibland, tack för ganska stark smakbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långkoket började jag inte med direkt när jag steg upp men jag hann med en hel del annat.

   Radera
 3. Har hört mycket om den här boken. Både bra och dåligt. Ska bli spännande att höra vad du tycker om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, har faktiskt inte hört något om den innan jag började läsa den.

   Radera
 4. Oj, den lät ju riktigt intressant. Har inte hört talas om den förr.

  SvaraRadera
 5. Den boken vill jag gärna läsa. Jag har skrivit till förlaget och frågat om jag kan få ett recensionsex. De brukar höra av sig, men inte den här gången.

  SvaraRadera
 6. Den boken är jag nyfiken på. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Låter spännande. Men vilket aber att vakna så tidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick och la mig alldeles för tidigt så det var nog mycket därför jag vaknade så tidigt.

   Radera
 8. Tack för smakbiten! Inte sett något om den boken tidigare. Jobbigt att vakna mitt i natten, har tyvärr alltför mycket erfarenhet av det. Melatonin har hjälpt lite, men inte konstant, än... hoppas fortfarande, det är ju så man gör och måste fortsätta göra, hoppas att allt ska bli bättre alltså. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, det där låter jobbigt. Jag brukar kunna hantera mina sömnstörningar och veta vad jag ska göra för att sova "hela" natten men den här gången glömde jag bort mig och orsakade egentligen själv att jag vaknade mitt i natten

   Radera
 9. Vilken intressant smakbit! Tack för den.

  SvaraRadera
 10. Boken ligger på reservationskö på biblan, bara ett par före mig. Tack för smakbit! Hoppas du somnar lättare ikväll. Själv ska jag iväg på provtagning så fasta gäller. En morgon utan kaffe är ingen god morgon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Provtagningar är inte kul och att man måste fasta innan är ännu värre.

   Radera
 11. Tack för smakbiten. Har den på min läslista! Den är dock låååång! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läslistor har en tendens att vara alldeles för långa!

   Radera
 12. Tack för smakbiten. Jag gav faktiskt upp den här boken. Ska bli intressant att se vad du tycker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju inte bra, men jag har inte gett upp ännu.

   Radera
 13. Hoppas dygnsrytmen är tillbaka nu, och tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 14. Ändrad dygnsrytm kan verkligen bli jobbigt. Liksom dålig sömn, händer mig ibland. Hoppas den rättat till sig. Den boken kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog ganska van vid det här laget att jag inte sover som andra "normala" människor.

   Radera