söndag 27 juni 2021

En smakebit på søndag - Porten

 Det har varit en mycket lugn helg. På midsommaraftonen, dvs fredagen, grillade vi och åt sen gott och alldeles för mycket, så på kvällen blev det matkoma i soffan. På lördagen tog vi det lugnt och jag satt faktiskt och läste i princip hela dagen. På söndagen blir det den vanliga planeringen inför kommande vecka och så ska jag nog försöka få tid över att sitta och läsa lite till, nu när jag äntligen fått lite fart på läsandet. Jag borde också ta tag i recensionerna men för att det ska bli av får det inte bli alltför varmt ute och inne så vi får hoppas att det blir "lagom" inneväder (dvs lite regnigt) så kan jag sitta och skriva. Men söndagen börjar  med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Flukten fra virkeligheten.

-------------

Min smakbit kommer från sidan 8 i Porten av Astrid Ahlberg (titeln är länkad till förlagets sida)

"En timme senare har den lilla flickan kommit helt vilse. Hon irrar gråtande omkring utan att ha en aning om var hon befinner sig. Skogen, som varit hennes vän under de långa, fridfulla svamppromenaderna med modern, känns nu främmande och hotfull.

Hon märker inte när hon passerar gränsen mellan världarna. Porten - som öppnat sig som svar på hennes starka känslor - sluter sig omärkligt bakom henne. Mitt i olyckan har hon ändå tur; på andra sidan är luften denna natt mild och sensommarlen. Det är egentligen redan höst här och det kunde lika gärna ha varit frost.

Fullkomligt utmattad sjunker barnet ner i den mjuka mossan, kurar ihop sig på sidan. Armarna kramar de uppdragna, sönderrivna benen. Hon sluter ögonen och ger efter för tröttheten. Sömnen ger henne äntligen vila."9 kommentarer:

 1. kul när man får fart på läsande, tack för smakbiten, ny bok för mig.

  SvaraRadera
 2. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Verkar vara en intressant bok i en genre jag sällan läser. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. det där med att plötsligt överskrida en gräns och komma in i en annan värld har en ju mött i olika böcker som till exempel av CS Lewis och Murakami. kände intetill den här boken. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Här hos oss utlovas inget regn, så jag får väl tillbringa semestern med att vattna mina odlingar..

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Det var en okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 7. Blir nysgjerrig på hvordan livet er på andre siden av Porten. Og kommer jenta seg hjem igjen? Spennende

  SvaraRadera
 8. Den här var så udda så den väcker mitt intresse, en veterinär som skriver fantasy. Jag har inte läst så mycket inom genren, men vissa böcker jag läst har jag verkligen fastnat för. Tack för intressant smakbit

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten!
  Låter som en magisk bok. Älskar böcker när en får komma till andra världar som Seanan McGuires böcker, Narniaböckerna eller Helena Dahlgrens serie Trädets hemlighet.

  SvaraRadera