torsdag 25 april 2024

Helgfrågan vecka 17: Irriterande

 

Usch vilket väder det blev helt plötsligt! Man hoppades ju på att våren nu äntligen var på gåg, men istället öser det in snövarningar om 7 cm snö under kommande natt. Men å andra sidan så utlovas sen också betydligt varmare väder under nästa vecka, så det är bara att hålla tummarna att det verkligen håller i sig och blir vår någon gång.

Kvällen har varit lugn och fin och nu väntar vi på snöfallet och under tiden är det tillfälle att svara på Mias Helgfråga som den här veckan lyder

Vad kan irritera dig i böcker? T.ex. felstavningar, upprepningar eller liknande

Självklart felstavningar, meningsbyggnadsfel och såklart också avsaknad av en "röd tråd". En dåligt korrekturläst bok helt enkelt. Värst är nog de där någon kompis korrekturläst och inte vågat eller klarat av att säga ifrån utan bara sagt att boken är "underbar". Har fått några såna att läsa som varit helt obegripliga och faktiskt t o m omöjliga att recensera pga mängden med fel i dem. 

Särskrivning är ett speciellt kapitel. Det blir allt vanligare och jag avskyr det och användandet av särskrivning gör att jag faktiskt blir väldigt negativ till hela boken.





 

5 kommentarer:

  1. Särskrivningar kan skapa missförstånd, syftningsfel också.

    SvaraRadera
  2. Jag har också svårt med meningsbyggnadsfel.

    SvaraRadera
  3. det är väldigt mycket trevligare att läsa en bok utan en massa fel och brister; felstavning, särskrivning, syftningsfel, felaktiga pronomen och så vidare


    SvaraRadera
  4. Jag tycker också särskrivning är jobbig

    SvaraRadera
  5. Särskrivningar och felanvändning av "dem" verkar ha blivit vanligare, och irriterande såklart.

    SvaraRadera