torsdag 17 mars 2016

Berget bakom huset

Titel: Berget bakom huset
Författare: Joyce Maynard
Format: Inbunden
Antal sidor: 400 sid
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Året är 1979 och det är en torr och varm sommar i Marin County i Kalifornien. När flera unga flickor hittas döda i bergen bakom Rachels och hennes syster Pattys hem får deras pappa - stadens stiliga och karismatiska (och notoriskt otrogna) kriminalinspektör - leda utredningen. Systrarna fantiserar om vem som är mördaren, samtidigt som de ser hur pappan långsamt bryts ner och deras mamma sjunker djupare i en depression. Månaderna går, fler flickor dör, och Rachel bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Ett agerande som får förödande konsekvenser för alla hon älskar.

Trettio år senare återvänder Rachel. Hon är fast besluten att ge sin far upprättelse, men överraskas av ett oväntat avslöjande."

-------------------------

När jag läst baksidestexten var jag fullständigt övertygad om att Berget bakom huset var en spänningsroman, men det visade sig att det inte riktigt var det boken är. Visst finns det en kriminalgåta i boken men framför allt är boken en uppväxtskildring.

Jag är väldigt förtjust i systrarna Rachel och Patty och de får mig faktiskt att minnas hur jag själv var när jag var 13, hur fantasin fick vingar av minsta lilla och hur man t o m skapade sina egna äventyr och fick ihop spänning i tillvaron. Inte nog med det, det är också lätt att känna igen sig i hur det var att börja komma i närheten av brytpunkten mellan barn och tonåring med allt vad det innebär. När det gäller Rachel och Patty, som ju varit oskiljaktiga, är det Rachel som börjar känna att hon mer vill höra till med sina jämnåriga istället för att bara hänga ihop med sin yngre syster och det blir ju en typ av separation mellan systrarna, trots att de fortfarande älskar varandra och känner samhörighet.

Någonting som jag tycker är väldigt fint beskrivet är hur mycket Rachel idoliserar sin far medan Patty redan i den åldern ser mer realistiskt på honom. Och även där åker jag iväg "down Memory Lane" och kommer ihåg hur jag själv såg på min far i den åldern (några år senare var sen föräldrar det mest pinsamma som fanns på denna jord).

Jag är inte det minsta besviken på att Berget bakom huset inte var den spänningsroman jag hade väntat mig, snarare tvärtom. Jag tycker väldigt, väldigt mycket om den här boken och vill gärna läsa fler böcker av den här författaren.
Tack till HarperCollins Nordic för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Joyce Maynards hemsida

Berget bakom huset finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar