fredag 4 mars 2016

Bokbloggsjerka 5-7 mars

Fredag och idag ska pojkarna Bus vaccineras så vi har nu på morgonen tagit fram jätteburen så att de kan åka tillsammans. Om Dart skulle tycka att det är otäckt (han har varken åkt i bur eller åkt bil speciellt mycket) så har han Nitro som stöd. Alltså har nu jätteburen, som inte behöver bäras utan som man kan dra efter sig (det blir ju trots allt 13-14 kg katt i den) städats och bäddats och ställts fram så pojkarna kan bekanta sig med den.

Och då, äntligen, blir det tid över för mig att delta i Annikas Bokbloggsjerka. Jerkan idag handlar om bokrean och frågan lyder


Den här veckan vill KajsaLisa veta vad vi tycker och tänker om bokrean: Har den spelat ut sin roll, eller ännu värre har bokhandeln spelat ut sin roll, med internethandel och läsplattor? Berätta gärna också om reafynd ni gjort.

----------------

Bokrean har definitivt inte spelat ut sin roll. Den är ju fortfarande nånting som man varje år väntar på och man bläddrar igenom och kryssar för i reakatalogerna, förhandsbokar osv osv. Visst, den är inte som den en gång i början har varit, dvs nästan en ren folkfest, men den är inte heller som den var under katastrofåren då det som reades ut var sämre specialupplagor, som tryckts upp speciellt för bokrean (jag har faktiskt fortfarande kvar några av de böckerna och de var ganska bedrövliga). Och nu när det kommit nya aktörer på banan, t ex ICA, som under ett par år satsade stenhårt på bokrean (i år är däremot inte utbudet hos dem mycket att hurra för), verkar det också haft påverkan på prisnivåerna under rean (under ett par år kändes ju "reapriset" hos t ex Akademibokhandeln inte speciellt mycker "rea", men nu har även de kommit ner till rimliga nivåer)

Jag tycker inte att bokhandeln i sig heller har spelat ut sin roll. Många vill fortfarande köpa sina böcker där och även om jag till stor del handlar hos närbokhandlarna (pga priset) så händer det ibland att det ändå slinker ner en och annan bok när jag besöker vår närmaste bokhandel (för titta in där måste jag när ändå besöker just det köpcentrumet). Men där ligger nog mycket på bokhandlarna själva att se till att få in kunder genom både marknadsföring och aktiviteter. Jag har skrivit lite om upplevelserna de butiker jag besökte första dagen under bokrean HÄR och även om det alltså är bara en "riktig" bokhandel med där så talar det besöket sitt tydliga språk - den butikschefen borde ha en stor, fet smäll. Den Akademibokhandeln har annars också varit helt bedrövliga med marknadsföring och aktiviteter överlag. Så mycket ligger nog på bokhandlarna själva. Det finns ju trots allt bokhandlare som klarar sig helt OK.

Jag har hittills faktiskt köp färre böcker än någonsin på bokrean, men det har att göra med att jag slog mig lös helt och hållet förra året och bestämde mig i år att det är slut på okynnesköpandet och bara köpa det jag verkligen vill ha - när sen rea-på-rean kommer kan jag tillåta mig att kanske köpa några till. Det jag hittills har köpt finns i inlägg HÄR och HÄR (i högarna där är förresten de flesta av böckerna till min man och bara några är mina).   I år har det alltså hittills varit min man som köpt de flesta böckerna, men jag är inte riktigt färdig än. Jag kommer nog att köpa några böcker på e-boksrean (trots att jag ännu inte läser nästan något på Lettot så tränar jag ju och då måste jag ju ha billiga böcker att träna på). och så blir det ju den där rea-på-rean med först 50% på reapriset och sedan 75% på reapriset och då vet jag att jag garanterat trillar dit.
38 kommentarer:

 1. Ja men man försöker verkligen hålla igen när rean kommer, bara köpa MÅSTE böcker, sen på rea på rean så kommer det hem några till böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den där rea-på-rean som är min stora Akilleushäl. Då kan jag bara inte låta bli

   Radera
 2. Jag är nog inne och kollar rean på e-böckerna varje dag, men har inte riktigt bestämt mig än. Det lockar väldigt i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer definitivt köpa några från e-boksrean, en som jag vet att brorsan vill läsa och en där jag har första delen som e-bok också.

   Radera
 3. okynnesköpande fortsätter jag med, hittar ofta lite udda böcker som kan vara svårt att hitta - allt går så fort nu; både biblioteken och bokaffärerna tömmer sina magasin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de där udda böckerna köper man nog just på rean eftersom man där får känna och läsa lite i dem.

   Radera
 4. Håller helt med om att det är mycket som är upp till bokhandlarna. Men tänker också på att bokhandlar ju kan erbjuda något som näthandlar inte kan – personlig kontakt och att kunna ge rekommendationer baserade på kunden. Och det vore ju tråkigt om det försvann helt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med - och vissa bokhandlare borde nog utbilda sin personal lite bättre i kundbemötande osv. I dagens värld måste man lyssna på kunden och inte bara köra sitt eget race kosta vad det kosta vill.

   Radera
 5. Ja är det rea så måste det också vara rea :)

  SvaraRadera
 6. det var ju en hel del inköp ändå. och rean är inte slut än, som sagt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ändrade lite i texten, för de där högarna är till ca 79% till min man och bara ett fåtal är till mig. Men som du säger, rean är inte slut än.

   Radera
 7. Vad dåligt när bokhandeln inte gör rean tillgänglig för alla. Sen tycker inte jag heller att bokrean spelat ut sin roll än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet...men just den här butiken är extremt dålig på alla sätt och det finns tillgänglighetsproblem även annars.

   Radera
 8. Ja, när det blir rea på rean blir det svårt att stå emot.
  Jag försökte hålla mig ifrån okynnesköpande, och begränsa inköpen, men det blev ändå lika många som vanligt, mer eller mindre.

  Jag håller med om att marknadsföringen kunde vara bättre. Och att det är bra att Akademibokhandeln sänkt sina priser - de är ju annars bedrövligt höga, när det inte är rea. Trots att de i princip har monopol, vad gäller fysiska bokhandlare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, Akademibokhandelns priser är inte av denna världen i vanliga fall.

   Radera
 9. Det är svårt att låta bli att köpa på rean!

  SvaraRadera
 10. Nästa år får jag nog ta och köpa e-böcker enbart. Börjar få enorm platsbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Platsbrist är normaltillståndet hos oss, men "riktiga" böcker kan vi ändå inte låta bli att köpa.

   Radera
 11. Jag köpte bara en bok på rean men om priset sänks mer så kanske det bli fler :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar ju bli re-på-rean i slutet av bokrea-perioden och då blir det först 50% och till slt 75% på kvarvarande böcker. Och det är då jag brukar slå till.

   Radera
 12. Hahaha, jag trodde pojkarna Bus var dina barn och tänkte spontant att det här med en bur var ju en lysande idé (efter många svettiga upplevelser i samband av mina egna barn ;)).

  PS Bara för att förtydliga så har jag aldrig satt mina barn i bur. Även om tanken kan kännas lockande ibland :). DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, men pojkarna Bus är ju mina barn även om de har fyra ben och päls! Jag tror nog att du inte är den enda småbarnsföräldern som lockas av tanken.

   Radera
 13. Nu satsar jag på rea-på-rean!!!!

  SvaraRadera
 14. Visst är det något speciellt med årets stora bokrea, en tradition man inte vill vara utan. Men allt förändras, till viss del bättre och delvis sämre... som med så mycket annat. ;)

  SvaraRadera
 15. Vad trist att du fick så dålig upplevelse av bokrean i bokaffären!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag hade nog inte väntat mig annat med den här bokhandeln.

   Radera
 16. Tro bokrean kommer att leva kvar länge än.

  SvaraRadera
 17. Den där sen-rean brukar göra att jag också åker dit till slut.

  SvaraRadera
 18. Ja man hoppas rean kommer leva kvar och visst var det mycket folk i våran bokhandel på rea dagen.

  SvaraRadera
 19. Jag vill ha kvar både den fysiska bokhandeln och rean.

  SvaraRadera