tisdag 8 mars 2016

Veckans utmaning - Dammigaste boken

Dags för Veckans utmaning hos Kulturkollo. Temat för den här veckan är klassiker i alla former. Så utmaningen är följande

Den här veckan vill vi gärna höra om din dammigaste bok eller läsupplevelse.
Tolka det dammiga som du vill. Kanske är det din favoritklassiker? Eller det tristaste du någonsin läst? Visa oss den äldsta boken du äger, ditt bästa antikvariatsfynd eller den hyllvärmaren du haft längst i hyllan. Rota långt in i bokhyllan och berätta om det dammigaste du har.
----------------------
Det här var en intressant utmaning i o m att dammig kan tolkas på så många olika sätt och det är precis det jag tänker göra.




Den äldsta och intressantaste boken jag har är en kokbok från slutet av 1800-talet. Den är välanvänd och i dåligt skick och innehåller en massa recept på traditionell finsk mat. Det riktigt jobbiga är att eftersom kokboken är från tiden innan elspisen så finns inga gradantal på ugnsvärme eller koktider utan sånt får man ha lite på känn.










Bland de dammigaste böckerna i en av mina bokhyllor är faktiskt Fältskärns berättelser (på finska) av Zakarias Topelius som är tryckta 1917 och som min mormor fick som julklapp julen 1918 och som sedan vandrat vidare till min mamma som gett dem till mig. Det har ännu inte blivit av att jag läst dem, men jag har lovat mig själv att göra det förr eller senare...



De första böcker jag köpte när jag flyttat hemifrån  var Odysseén, Iliaden och Decamerone. Inte precis vad man förväntar sig av en 18-åring, men eftersom alla klassikerna som jag läste om och om igen var kvar hos föräldrarna och jag ville ha mina egna så såg jag de här tre som en bra början. Jag läste dem ett flertal gånger på den tiden men de senaste 25 åren har de nog bara stått i bokhyllan och samlat damm. Kanske dags för en omläsning?








Den absolut tråkigaste och jobbigaste  boken jag någonsin läst var Gulagarkipelagen av Aleksander Solzhenitsyn. Nu var nog jag lite för ung (ca 15 år gammal) egentligen när jag gav mig i kast med den, men jag hade gett mig den på att plöja igenom den och det gjorde jag. Men jag har faktiskt tänkt mig en omläsning nu i vuxen ålder för att se om det verkligen var så mycket statistik och fakta som jag upplevde att det var när jag läste den då.






De senaste åren har jag börjat bli sugen på en omläsning av en del av mina gamla favoriter så jag har börjat köpa lite klassiker på loppisar osv. Den senaste jag kom hem med var  Anna Karenina av Leo Tolstoj










Där har vi lite om dammiga böcker och klassiker i mitt liv. Det finns en hel massa mer men det får nog räcka med det där för tillfället.

   



18 kommentarer:

  1. Vilka vackra bokomslag du hade i din bokhylla.

    SvaraRadera
  2. Fältskärns berättelser var ju mycket tjusiga!

    SvaraRadera
  3. Vad kul med en så pass gammal kokbok! Men kan tänka mig att det inte är det lättaste att laga recepten i den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får gå mycket på känn....men det är riktigt bra recet i den.

      Radera
  4. Vilken härlig kokbok, det måste ju vara en riktig skatt.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker det är så jättefint med böcker som är arvegods!

    SvaraRadera
  6. (jag har besökt klostret i Solovetskij som berättar om En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzhenitsyn - det var ju fångläger då)

    SvaraRadera
  7. Svar
    1. Den är rätt så läcker, eller hur?

      Radera
  8. Häftig kokbok, jag gillar de där finska pirogerna men de kanske är nyare recept.

    SvaraRadera
  9. Tänk vad som finns i gömmorna.

    SvaraRadera