måndag 21 mars 2016

Kokbok - Härliga Helg: Smarta menyer morgon-middag-kväll

Titel: Härliga helg: Smarta menyer morgon-middag-kväll
Författare: Anna Jonassen
Format: Kartonnage
Antal sidor: 143
Förlag: Lava förlag

"Härliga helg är en inspirerande matbok som hjälper dig att njuta av din ledighet. Här bjuder ELLE mat & vin Anna Jonassen på smarta menyer som passar morgon, middag, kväll.

Förrätter, huvudrätter, efterrätter. 
Smårätter som kan kombineras eller ätas var för sig.
Goda drycker och festliga tips.

Sparka av dig skorna, knyt upp slipsen och njut!"

---------------------------


Matlagning är en gemensam hobby för mig och min man. Och vi delar också på intresset för kokböcker förutom att han är mer intresserad av nya kokböcker medans jag älskar gamla. Det som vi båda i första hand är ute efter när vi bläddrar i kokböckerna är både inspiration och recept på lätt- och snabblagad mat som vi kan ha som "stående" rätt på vår veckomeny.


När jag såg Härliga helg var det precis det enkla och snabba som attraherade mig, det första jag fastnade för var "I den här boken finns det 23 menyer, tänkta för 4-6 personer, men inga långa ingredienslistor och krångliga receptbeskrivningar. Det är precis så maten helst ska vara för oss när min man jobbar och att boken sedan heter Härliga helg har ingen större betydelse, det är recepten som betyder något.I kokböcker finns ofta väldigt fina bilder som får det att vattnas i mun på en och så är det också med Härliga helg. Varje menyförslag inleds med en vacker bild som täcker ett helt uppslag

På nästa uppslag finns sedan själva menyn och lite tipsrutor och speciellt tipsrutorna tycker jag är trevliga.

Efter det kommer recepten och där uppskattar jag verkligen att man valt vit bakgrund så att texten syns ordentligt. Jag tycker också att det är trevligt att man valt ett tjockt, lite glansigt papper - skulle det skvätta lite på sidan så är det bara att torka bort det direkt så är ingen skada skedd så länge det inte hinner torka in.


Vi har såklart redan hunnit prova på ett av receptena och det var så perfekt att den rätten hamnar direkt bland våra standardrätter. Den innehöll få ingredienser, var väldigt snabb och enkel att göra och smakade väldigt bra. Det vi lagade var Honungsgrillad lax med pasta och örtpesto.
Bilden gör inte riktigt rättvisa åt rätten, vi är verkligen inte proffs på att fotografera mat. Men gott var det!
Och vi har redan sett ut nästa recept som vi ska prova på.

Det enda som jag störde mig på lite var bild på rätterna inte alltid var så enkelt att hitta. Bild fanns på antingen stora bilduppslaget som inledde varje menyförslag eller på meny-/tipssidan men trots att maten då fanns där så var det svårt att se detaljer eftersom det å de sidorna mer handlar om att få fram en snygg helhetsbild på alla rätterna.

Vi kommer nog att prova många recept ur den här boken och jag har en känsla av att många av dem kommer at hamna bland våra standardrätter.
Är du ute efter enkla, trevliga recept på god mat så tycker jag definitivt att du ska ta dig en titt på den här kokboken!

Tack till Lava förlag för rec.exet!

Härliga helg finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON1 kommentar: