tisdag 22 mars 2016

Veckans passionerade utmaningVeckans tema hos Kulturkollo är passion och självklart går då Veckans utmaning i passionens tecken också. Helena uppmanar

Veckans utmaning är enkel – jag vill helt enkelt att du berättar om din passion vara vad den vara må (bakning, böcker, film, gummistövlar, fallskärmshoppning, bokmärken, knappsamling, skrivmaskiner…). Det behöver naturligtvis inte vara en pågående passion utan kanske något du ägnade all din tid åt som tioåring eller något du tror att du kommer snöa in på som pensionär.

-------------------------------

Jag har alltid hållit på med en hel massa saker, matlagning, antikviteter, keramik, loppisar osv osv och allt det där hänger med och går in i varandra men ett intresse utvecklades till en riktig passion och det var illrar. Jag skaffade mig min första iller 1995 och ägnade mig i drygt 20 år åt alla aspekter av iller, det blev som en hel livsstil. Jag var en av grundarna till en illerförening, jag jobbade aktivt i föreningen som ordförande och senare som kassör. Vi (min man och jag) åkte land och rike runt på mässor och annat för att informera om iller som husdjur, vi höll och håller föreläsningar om iller på diverse naturbruksgymnasier osv osv osv. Utöver det så födde vi också upp illrar i ca 15 år. Det medförde i sin tur att jag läste (på egen hand) genetik och sjukdomar hos iller, plöjde igenom ett antal veterinärböcker om iller och läser fortfarande kontinuerligt forskningsresultat och det allra, allra nyaste som kommit fram.

Det bästa med illerintresset var att det var perfekt att kombinera med andra intressen, t ex keramik (jag har en hel samling med mårddjur i keramik), böcker/läsande/lärande (i o m att forskning hela tiden pågår så kommer det nytt hela tiden plus att det faktiskt också finns skönlitterära böcker med iller, t ex en av mina favoriter Curious Lives av Richard Bach) osv osv.

Trots att jag numera inte längre är aktiv (vare sig inom föreningslivet och med paus som uppfödare) och har en hel massa annat att "pyssla" med så lär inte intresset någonsin försvinna i o m att det alltid finns mer att lära sig om ett så annorlunda husdjur (där mycket fortfarande är outforskat), men numera tar inte det intresset all tid i anspråk.

  10 kommentarer:

 1. Men vilken passion. Illrar är ju ganska häftiga så jag förstår att du fastnade. Det var verkligen ett driv i dig gällande illrar. Du höll ju på ett tag :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har hållit på ett tag och än är det inte slut.

   Radera
 2. Mine største interesser i dag er bøker. Jeg leser hver dag, noen ganger mye, andre ganger litt. Og så maler jeg, med ulike teknikker og malemidler. Dette er de to største hobbyene mne. Men jeg har tidligere laget mye i lappeteknikk og applikasjon. Har sydd massevis av duker og mange store sengetepper. Og jeg elsker å lage spennende mat, ikke hverdagsmat. Inviterer gjerne gjester og serverer mat jeg aldri har laget før. Og så er jeg glad i å arbeide i hagen. Gleder meg til det blir vår!

  SvaraRadera
 3. Åh så coolt! Illrar är underbara djur <3

  SvaraRadera
 4. Passion håller en ung, sett iller i koppel i Stockholm.

  SvaraRadera
 5. Men vad häftigt! Jag tycker det är spännande hur man oförhappandes kan fastna för de mest oväntade saker och illerintresset verkar ju jättekul, med massor av bonusfördelar vid sidan om. Blir nästan lite sugen att testa...

  SvaraRadera
 6. Jag var ganska nära att skaffa mig en iller under en period, men så har jag för mig att jag läste att de var väldigt sociala och om jag hade haft en så skulle den ju fått ha varit ensam större delen av dagarna. Det kändes inte rätt :(

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att illrar verkar vara himla härliga djur :) Under en period tittade jag på väldigt mycket videos på Youtube för att de ofta är väldigt underhållande och läste på om dem. Någon gång vill jag ha en iller.

  SvaraRadera