onsdag 2 mars 2016

I persikoträdets skugga

Titel: I persikoträdets skugga
Författare: Joan Harris
Format: Inbunden
Antal sidor: 444
Förlag: Norstedts förlag

"Vianne Rocher bor sedan åtta år med Roux och barnen på en husbåt i Paris när hon får ett brev från Lansquenet - byn hon svor att aldrig återvända till. Viannes vän Armande ber henne att resa söderut igen, för byn behöver henne. Efter viss tvekan ger hon sig av.
Inget är längre likt sig i den lilla byn, även om allting finns kvar: kullerstensgränderna, bykyrkan Saint-Jérôme och de nedlagda garverierna längs floden Tannes. För i det kvarter som kallas Les Marauds har nordafrikaner flyttat in och plötsligt har luften i Lansquenet fyllts av orientaliska dofter och ljud.
Ett moskébygge delar invånarna i två läger och när fader Reynard i sin nöd ber Vianne om hjälp för att bevara lugnet och bysammanhållningen tar Vianne sin magiska kokkonst till hjälp."

------------------------
Jag har alltid gillat Joanne Harris böcker och föll pladask när jag läste Choklad och senare också såg filmen. På bokrean 2015 såg jag sedan I persikoträdets skugga och blev nyfiken just för att jag tycker om Harris böcker.Jag visste ju att det finns en fortsättning på Choklad, nämligen Karamellskorna (som jag ännu inte läst) men att det kommit en bok till var en fullständig överraskning för mig.

Eftersom jag missat att läsa Karamellskorna (som jag direkt beställde nu när jag märkte missen) så finns det några hänvisningar till tidigare händelser och personer som går mig helt förbi, men de hänvisningarna är så få att det inte stör läsningen.

Choklad handlade rent generellt om att vara tolerant mot annorlunda människor och annorlunda beteenden och att vara öppen för förändring. Det var nog lite det  som jag väntade mig även av I persiokoträdets skugga så jag blev ganska förvånad när jag direkt upptäckte att författaren i den här boken tagit ett steg vidare och nu är mer specifik. Visst handlar det om fördomar och om att vara öppen för förändring, men mer specifikt så handlar det också om främlingsfientlighet. Både motsättningarna och upplösningen är såklart väldigt förenklade och romantiserade, men grundtanken om tolerans och om att vara öppen för förändring kvarstår. 
Någonting som jag tycker speciellt mycket om med Joan Harris blöcker är hennes beskrivningar av dofter, smaker och färger osv. Jag blir alldeles fruktansvärt sugen på nånting att smaska på när jag läser hennes böcker. 

I persikoträdets skugga är en bok som får mig att må bra och le och bli sugen på både choklad och persikomarmelad (jag funderar faktiskt på att prova att göra persikomarmelad på det sättet som Vianne gör i boken) 

Min recension av första delen Choklad

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Joanne Harris hemsidaI persikoträdets skugga finns att köpa hos t ex

Adlibris E-bok
Bokus E-bok
CDON E-bok
6 kommentarer:

 1. Jag tycker också om Harris böcker! Just den här har jag stående i olästa-hyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är jättefin! Tråkigt bara att jag hade missat att det fanns en del 2 också. Men nu är den också beställd!

   Radera
 2. Nu blir jag jättesugen på att ta tag i den där Choklad som står oläst i hyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du inte ska låta den stå kvar där utan utrusta dig med en stor ask choklad och läs den...

   Radera
 3. gillar Joan Harris, hittade hennes En smak av vin på loppis idag för 10 kr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes böcker är fina och jag tycker faktiskt bäst om mattrilogin.

   Radera