tisdag 15 mars 2016

Veckans utmaning: Kokböcker och middagsskildringar

Den här veckans tema hos Kulturkollo är  Till bords, dvs matlagning, kokböcker osv. Och självklart går Veckans utmaning på samma tema och den lyder

Sålunda handlar tisdagens utmaning om just kokböcker. Du får två uppdrag.
 1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
 2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?
Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

------------------------

Den här utmaningen passar mig perfekt. Min man och jag älskar matlagning, kokböcker osv osv, dvs allt som har med mat att göra. Och självklart skaffar vi oss kokböcker, både för att prova på nya recept och för att inspireras av det vi läser i böckerna. Kokböckerna i vårt hushåll har faktiskt en alldeles egen bokhylla i köket så att de finns lättillgängliga när vi lagar mat.

 1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?

Min absoluta favorit bland våra kokböcker är Stora kokboken: Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor från 1945. Den kan jag sitta och bläddra och läsa i hur länge som helst, men vi har aldrig provat att laga någon av recepten.


Den här kokboken är ju från tiden då många kvinnor var hemmafruar och hade tid att pyssla med maten så många av recepten är väldigt tidskrävande och krångliga även om de presenteras oerhört pedagogiskt med bilder på redskap och tillagningsmoment.

Lite här och var i boken finns också bilder (både i svartvitt och kolorerade) på de färdiga maträtterna med mycket konstfärdiga uppläggningar. Lite kuriosa är att färgerna på de tjusigt upplagda rätterna är så onaturliga att man blir full i skratt.


Det tjusigaste i den här kokboken är nog de kolorerade planscherna som finns lite här och där i boken.
Utöver recept, näringslära osv finns också en del annat i slutet av boken, t ex servettvikning, menyförslag för olika tillfällen, t ex för dam-alt herrluncher, vår- eller sommarmiddagar osv osv

Jag bara älskar den här boken!


 1. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?

Trots att vi lagar och inspireras av mat från många delar av världen så är den absolut mest använda kokboken hemma hos oss, Vår Kokbok, som jag faktiskt berättat om HÄR Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

I litteratur älskar jag Jan Mårtenssons Homandeckare som alltid innehåller matlagning och maträtter och där det också brukar finnas ett recept i slutet på någon av de maträtter som nämns i boken Något nyare är då En fransk curry100 steg från Bombay till Paris (OBS! Titeln är länkad till recensionen av boken)av Richard C Morais. Jag blev alldeles vansinnigt hungrig när jag läste den. Tyvärr hade inte filmen riktigt samma effekt på mig även om jag tyckte om den också.

På TV missar vi nog sällan någon variant av Masterchef...min favorit är nog den engelska versionen.12 kommentarer:

 1. Åh, men vilken underbar Humorskokbok du har! Älskade de få min mormor hade också en gång i tiden, påminner mycket om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just de här äldre kokböckerna är ju så fina! Och roliga!

   Radera
 2. Ja men jag tror jag måste börja läsa Homandeckarna, älskar när de pratar mat i en deckare. Vår kokbok är toppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Homandeckare har allt, mat, arkitektur, antikviteter, historia osv. Och de däör recepten i slutet av boken är guld!

   Radera
 3. Vilken fin Stora kokboken du har. Det var länge sedan jag såg en så fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen fin och det bästa är att jag t o m har originalkartongen till den (visserligen är den skadad men den är i alla fall original)

   Radera
 4. Vi är nog för digitala här, även om vi har mängder med kokböcker så bläddrar vi väldigt sällan i dem. Lite synd. Bättring på den punkten kanske :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ibland leta efter specifika recept på nätet men vill jag bli inspirerad så är det kokböcker som gäller.

   Radera
 5. Stora kokboken är ju helt underbar och säger en hel del om en tid som inte var för så länge sedan. Sedan kan man fråga sig om folk verkligen följde alla råd.

  SvaraRadera
 6. Åh, vad kul med någon annan som gillar Masterchef UK! Tycker det är ett så himla mysigt program :) Jag älskar stämningen (ingen förnedring här inte) och att det verkligen märks att alla älskar mat i programmet.

  SvaraRadera