fredag 30 december 2016

Droger i Tredje riket: det dopade blixtkriget av Norman Ohler

Titel: Droger i Tredje riket: det dopade blixtkriget
Författare: Norman Ohler
Format: Inbunden
Antal sidor: 256
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"När Tyskland 1940 anföll Frankrike var de tyska Wermachtsoldaterna höga på 35 miljoner doser Pervitin - en typ av drog som i dag är mer känd i form av "crystal meth". Detta metamfetamin kom att bli något av en folkdrog i det nationalsocialistiska Tyskland. Det fanns tillgängligt på alla apotek och var, enligt Ohler, en viktig komponent i blixtkriget.
Hitler var själv en storkonsument av droger och hösten 1944, när han ledde sin sista offensiv, stod han under påverkan av Eukodal - en stark opioid besläktad med heroin. Hans livläkare, Theodor Morell, försåg honom fram till självmordet i bunkern med en stor mängd olika substanser."

--------------------

Jag har läst en del om Tyskland och tyskar under andra världskriget, men ändå dyker det ibland upp en bok som triggar nyfikenheten, och det var recis det som hände när jag såg den här boken.

På något sätt har i alla fall jag förknippat nazismens ideal som renhet och att man skulle vara sportig och hälsosam på alla sätt och droger hänger ionte riktigt ihop med de egenskaperna. Det är såklart ingenting nytt att man alltid provat med sånt som man trott vara prestationshöjande på t ex soldater och i vissa fall t o m sådant som får en att släppa på hämningarna osv osv, men att den typen av preparat skulle användas av så många som verkar ha varit fallet i Tredje riket känns verkligen helt galet. Men det kanske också är en förklaring till att folk klarade av att "blunda" för företeelser som nog i vanliga fall fått vem som helst att reagera.

Något jag inte heller visste om är att drogen i fråga är så pass "gammal - jag har alltid trott att vissa droger är ganska nya påfund men till min förvåning så visade det sig inte vara fallet. Jag blir faktiskt riktigt mörkrädd när jag tänker på hur det skulle vara med en hel nation med missbrukare av den här drogen. Resultatet skulle kunna bli hur hemskt som helst...

Droger i Tredje riket är en enormt intressant bok som ger en hel del aha-upplevelser. Och är man intresserad av att läsa om Tredje världskriget och om Tredje riket är den här boken lite av ett måste.

Tack Lind & Co för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Norman Ohlers websida


Droger i Tredje riket finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


2 kommentarer:

  1. Detta verkar vara en bok som skulle passa mig för jag undrar verkligen hur en hel nation kunde låta en del hända som hände under Hitlers styrelse under andra världskriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att INGA droger förklarar vad Nazismen gjorde mot andra oskyldiga, t ex civila, förintelsen, koncentrationsläger etc., etc. Det var en 'rationell' politik bakom detta, ej några droger. Även massor av Amerikanska soldater använde droger under andra världskriget, t ex amfetamin etc.

      Radera