tisdag 13 december 2016

Kulturkollos veckoutmaning: En mindfullnessfylld julIdag är det dags för Kulturkollos veckoutmaning och den här gången handlar den, passande nog, om jul. Utmaningen lyder

Hur hanterar du själv julstressen? Musik? TV-seriesvullande? Läsning? Listfascism? Hjälp mig här! Hur får vi – du – en mindfulnessfylld jul? Och säg nu inte att man ska börja i tid, för det tåget har liksom redan gått.

----------------------

VARNING FÖR LÅNGT INLÄGG!


Jag säger inte att man ska börja i tid, men mitt sätt att undvika all julstress bygger ändå på att man förbereder sig långt innan.
Hemma hos oss har ingen stressat vid jul på mycket länge. Vi har helt enkelt rensat bland alla traditioner och måsten.

När det gäller maten så har vi båda några maträtter som är ett måste vid jul, och de rätterna lagar vi. Men vi har också  rensat bort sådan julmat som inte är absolut nödvändigt för någon av oss under julen.

Julklappar minskades det på bland våra släktingar när alla våra syskonbarn blev vuxna - vi tyckte alla att det var onödigt att köpa julklappar vuxna människor emellan. Maken och jag har inga egna barn så vi har ändrat helt på det här med julklappar - vi köper i princip tre julklappar varje jul - var och en av oss får en julklapp och den får man bestämma själv vad man vill ha och sen brukar vi köpa en gemensam, som alltså är någonting lite större och dyrare till hemmet/hushållet... Fungerar kanon för oss och så slipper vi rusha runt på stan för att jaga julklappar. Och så får var och en av oss precis det man  vill ha och/eller behöver. Såklart att det sen ibland blir små överraskningar, dvs att jag t ex ändå köper något smått till maken som jag vet att han vill ha och som ja vill att han ska ha. På samma sätt kommer han ibland med någon liten överraskningspresent. Men de här överraskningspresenterna är aldrig nånting stort och/eller dyrt, utan är nånting lite extra som man vill ge.

Det kanske låter som ett väldigt tråkigt sätt att fira jul, men det var för att slippa stressen som vi bestämde oss för att ha det så här.När jag fortfarande arbetade så var vi ju två yrkesarbetande som arbetade långa dagar  och vi var båda helt slut när vi kom hem. Och att då behöva stressa med julförberedelser var inte något någon av oss orkade med.

Den här julen har vi just nu bara lite matlagning kvar. Vi gör färdigt in i frysen och kylen så att allt är klart sen. På julafton behöver vi bara värma upp maten och sätta oss till bords. Resten av helgerna kan vi ta det lugnt, läsa och titta på TV och bara vila. För oss är det julfriden som är det viktiga.

Så vill man slippa stressa vid jul så kan det nog redan nu vara idé att fundera kring nästa jul - behöver vi verkligen allt det här? Måste vi göra allt som vi brukar göra? Måste julen vara som den alltid varit  eller kan vi kanske fira jul på något annat sätt?
Det är såklart skillnad om man har barn, men har man möjlighet så kanske det är värt att fundera igenom om man verkligen behöver göra allt precis som det alltid gjorts eller om det kanske vore läge att utforma sina egna traditioner som kanske också skulle betyda mindre stress.1 kommentar:

  1. Kloka tankar! Vi har också plockat bort klappar, vi gör istället en resa tillsammans. Julmaten blir allt enklare och bara favoriter, det enda jag egentligen håller på är pyntet till advent med ljusstakar och växter. Mest för att det är så mörkt och jag så gärna vill ha något vackert att se på.

    SvaraRadera