måndag 26 december 2016

Spionen av Jan Mårtenson

Titel: Spionen
Serie: Johan Kristian Homan
Författare: Jan Mårtenson
Format: Pocket
Antal sidor: 388
Förlag: Månpocket

"Ett Stasi-dokument i händerna på en utpressare. Ett mord på en gammal ovän. Johan Kristian Homans nyfikenhet håller på att kosta honom livet.
Den svenska diplomaten Anders Molin blir under kalla kriget utsatt för ett sovjetiskt värvningsförsök. Han instrueras av sin chef att acceptera och blir dubbelagent med löfte om en strålande framtid inom UD.
Så faller muren. Och vad som göms i snö kommer upp i tö. Anders Molins familjeliv och lovande diplomatkarriär har slagits i spillror. En journalist har dessutom hittat handlingar i Stasis arkiv där Anders pekas ut som en sovjetisk spion. Desperat vänder sig Anders till sin vän, antikhandlare Johan Kristian Homan, för hjälp.
Men Homan har egna problem. Ett studentjubileum får ett katastrofalt slut när en klasskamrat mördas och Homan plötsligt utpekas som mordmisstänkt. Och Anders Molin - är han verkligen så oskyldig som han hävdar?"

---------------

Det kan inte ha undgått någon att jag är en stor Homan-fan och läser Homandeckare lite då och då. Jag vill inte läsa alltför många på varandra, men en lite då och då är perfekt. Det bästa med Homandeckare är att man lär sig så mycket samtidigt som man läser en trevlig mysdeckare med en deckargåta utan alltför mycket blod och våld. Och själva Homan blir faktiskt som en familjemedlem, för varje bok så lär man känna honom och hans egenheter mer och mer.

Jag har otaliga gånger tagit upp det här med att man lär sig så mycket när man läser de här böckerna, det dyker upp avsnitt med konst, historia, antikviteter osv osv. Men sen så finns det nånting som ger den där lilla extra kryddan för mig, nämligen språket. I varje bok har författaren lyckats klämma in någon eller några lite äldre ord och här får jag ju chansen att lära mig äldre ord som inte används till vardags nu för tiden. För tillfället är ett av mina favoritord maliciös, och jag gillar det ordet så mycket att jag faktiskt på allvar funderar på att införliva det i mitt eget ordbruk...

Själva deckarstoryn är en klassisk Homan där han sticker näsan i saker och ting han inte har att göra med (tycker i alla fall hans flickvän Francine).
För mig är det perfekt att kunna ta fram en Homandeckare lite då och då när jag känner att jag behöver läsa en trevlig bok utan alltför mycket våld och blod och med en mysig huvudperson.

För att få veta mer om antikhandlare Johan Kristian Homan och författaren Jan Mårtenson så kan du titta in på Homansällskapets websida


Spionen finns att köpa hos t ex
Adlibris E-bok
Bokus E-bok
CDON E-bok


1 kommentar:

  1. Jag har aldrig läst någon Homan-deckare, men håller HELT med dig om det där med att ta fram en trevlig, oblodig deckare med en mysig huvudperson och att bara få en stunds njutbar läsning!

    SvaraRadera