onsdag 14 december 2016

Nujeen: Flykten från krigets Syrien i rullstol av Nujeen Mustafa med Christina Lamb

Titel: Nujeen: Flykten från krigets Syrien i rullstol
Författare: Nujeen Mustafa med Christina Lamb
Format: Inbunden
Antal sidor: 262
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar"När kriget rasar i Syrien trotsar en 16-årig flicka sin cp-skada och ger sig ut på en livsfarlig resa i hopp om ett nytt liv. Bakom sig lämnar Nujeen Mustafa allt - föräldrar, hem och ägodelar, och under sexton månader riskerar hon sitt liv för att ta sig från Syrien till Tyskland - i rullstol.

För henne är den dramatiska flykten också en chans till ett nytt liv, en chans att lämna rullstolen och lära sig gå."

-------------------------

Om det är nånting som jag tycker är viktigt att läsa så är det böcker om aktuella händelser och som t ex nu, böcker om både flyktingar, om varför de flyr och om länderna de flyr ifrån. Nujeens resa tog flera år om man räknar ända från den första etappen då hon och hennes familj flydde från Aleppo. Christina Lamb är utrikeskorrespondent  och medförfattare till den här boken och har tidigare även varit medförfattare till boken Jag är Malala.

Jag tror alla som läser tidningar och följer nyheterna på TV och i radio är ganska medvetna om att det är tufft att bli tvungen att fly från sitt land. Det blir inte heller lättare när en del länder försöker hindra flyktingar att resa igenom landet på väg annanstans. Man kan övervinna en hel del sådana svårigheter om man har pengar, men alla har inte tillgång till de summor som skulle behövas. När det gäller Nujeen finns ju också ytterligare en svårighet, nämligen hennes handikapp, att hon är rullstolsbunden. Och det är där som jag verkligen förstår hur svår hennes resa verkligen var. Det kan vara svårt och fysiskt ansträngande att ta sig franm på dåliga grusvägar och att då ta sig fram där när man är rullstolsbunden är mer än dubbelt så jobbigt. Jag kan också diorekt säga att det måste ha krävt enormt mod av Nujeen att gå med på att åka båt när de skulle över till Lesbos. Att vara beroende av rullstol och veta med sig att om man hamnar i vatten så har man inte en chans är så skrämmande att det krävs mycket för att man ändå ska ta sig ombord på den där båten.

Det här är en av de böcker som jag hoppas att fler upptäcker, kanske kan Nujeens berättelse om hennes flykt öppna ögonen på dem som ännu inte har insett vad det innebär att fly från sitt land och hur mycket mod som krävs för att klara av alla svårigheter på väg någonstans där man kan få leva i fred och frihet. 
Tack HarperCollins Nordic för rec .exet!

Artikel om Nujeen i The Guardian finns HÄR

Mer info om Christine Lamb finns på hennes websidaNujeen: Flykten från krigets Syrien i rullstol finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Det låter som en bok jag skulle vilja läsa. Skriver upp den på listan.

    SvaraRadera