söndag 24 februari 2019

En smakebit på søndag - Medan himlen förmörkas av aska från Tambora

Den här helgen hade vi tänkt skulle fortfarande vara en lugn helg och det var tur. Maken har haft riktigt ont inte bara i den opererade axeln men också  i ryggen, så han har fått ta det lite extra lugnt och istället koncentrera sig på att inte snstränga sig för mycket. Som tur är har min bror ställt upp även den här helgen för att ta hand om sånt som maken inte bör hålla på med. På lördagen var maken och brorsan ute och handlade och resten av dagen tog vi det lugnt. Söndagen blir lugn för mig och maken, brorsan däremot lär få jobba lite med sånt som behöver göras för att maken inte ska behöva göra nånting tungt under veckan. Men söndagen för mig börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

-----------------

Min smakbit kommer från sidan 21 i Medan himlen förmörkas av aska från Tambora av Lars Jarnhammar (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)

"Aldrig tidigare har Maria Cajsa gått och väntat på sin månadsrening med samma oro och förhoppning som den här gången och när den kommer släpper en tung sten från hennes bröst.Visst har det hänt att den dragit över tiden. Någon gång har den till och med uteblivit helt utan att hon brytt sig särskilt mycket om det, men den här gången har hon varit livrädd för att den inte ska komma. Hon har inte kunnat föreställa sig vad som skulle hända om det som skedde inne i buskaget ledde till att hon väntar barn. Skulle hon kunna se de andra byborna i ögonen utan att mötas av iskalla blickar? Skulle hon bli sittande ensam hemma om lördagskvällarna när hennes kamrater drar iväg till någon ängsbacke? Skulle hon få slita dubbelt för att få maten att räcka till ännu en person i hushållet? Skulle prästen tala fördömande till henne från predikstolen om söndagarna? Skulle hon kunna utstå smärtan av att föda ett oäkta barn till världen? Nu slipper hon ställa sig åtminstone några av de frågorna."
12 kommentarer:

 1. många kuddar behöver en för att kunna sova med en värkande axel, tack för smakbiten, låter slitsamt.

  SvaraRadera
 2. helt okänd bok för mig. både författarnamn och titel. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. En okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Men sån tur att ha familj som kan hjälpa till! Vi har sån tur att vi också har en hjälpsam familj, det är jag tacksam för.

  SvaraRadera
 5. Tack för en intressant smakbit. Okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 6. Känner inte till författaren, låter som en roman som utspelar sig lite "förr i tiden". Såna brukar jag gilla, tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 7. Tack för en intressant smakbit.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Det var en tidigare okänd bok och författare för mig.

  SvaraRadera
 9. Så godt å ha en bror som kan hjelpe til når man selv ikke skal gjøre noe! Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten, den var intressant.

  SvaraRadera
 11. Den här boken kände jag inte till, tack för smakbit!

  SvaraRadera
 12. Många kvinnor har fått lida och många lider idag.

  SvaraRadera