söndag 17 februari 2019

Recension: Miniatyrmakaren av Jessie Burton

Titel: Miniatyrmakaren
Originaltitel: The Miniaturist
Författare: Jessie Burton
Översättning: Leif Janzon & Charlotte Hjukström
Format: Pocket
Antal sidor: 383
Förlag: Pocketförlaget
Hyllvärmare 2019

"En höstdag 1686 knackar artonåriga Nella Oortman på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Nella har anlänt från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till den framgångsrike köpmannen Johannes Brandt, men möts istället av hans bitska syster Marin.
Först senare dyker Johannes upp - och ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Skåpet ska inredas av en gåtfull miniatyrmakare, vars pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på överraskande sätt.
Nella blir till en början förbryllad av den slutna världen i hushållet Brandt, men i takt med att hon uppdagar dess hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer? Och kommer hon i så fall att vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?"

----------------------------------

Jag tyckte jag såg den här överallt när den kom och var och varannan läsare/bloggare tyckte den var otroligt bra och självklart blev jag intresserad. När jag sen läste baksidestexten så blev jag ännu mer nyfiken på den och köpte den till slut när den fanns med i utbudet på Black Friday-utbudet hos en av näthandlarna.

Nackdelen med att en bok blir tokhyllad på nätet är att man då ofta har väldigt höga förväntningar på den boken och riskerar att bli besviken. Tyvärr måste jag säga att jag blev rätt så besviken på Miniatyrmakaren. Själva berättelsen var väl OK, men inte mer men lite långrandig. Jag tycker ofta om böcker där tempot är lugnt men här kände jag att jag stundtals faktiskt ville skynda på lite för att komma framåt i berättelsen. Jag har läst andra böcker där handlingen förlagts till 1600-talets Holland och i den här boken saknade jag lite om det vanliga livet i Amsterdam på den tiden, det mesta här skedde ju inom husets fyra väggar och inom en mycket sluten krets människor.

Jag blev alltså ganska så besviken på Miniatyrmakaren och till en del berodde det nog på att jag hade alltför höga förväntningar på den. Jag vet att det kommit ut en bok till, Musan, av den här författaren, och jag ska nog köpa och läsa den för att se om den kanske passar mig bättre. Den här boken finns också som tv-serie och jag har för mig att den gick på SVT år 2017, men den serien missade jag helt att se. Kanske att jag borde se den nu när jag läst boken.Mer info om författaren och hennes böcker finns på Jessie Burtons websida

Miniatyrmakaren finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Storpocket/Pocket/E-bok
1 kommentar: