tisdag 9 februari 2021

Recension: Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe

Titel: Bibliotekarien i Auschwitz
Originaltitel: La bibliotecaria de Auschwitz
Författare: Antonio Iturbe
Översättning: Johanna Svartström
Format: Inbunden
Antal sidor: 402
Recensionsexemplar (Se "Om")

"Det var inget stort bibliotek. Det bestod av åtta böcker, varav några var i mycket dåligt skick. Men det var böcker På denna mörka plats var de en påminnelse om ljusare tider, godare tider, en tid då orden ljöd högre än kulsprutorna.

Fjortonåriga Dita fängslas ihop ned sina föräldrar i Terezínghettot i Prag och förs till Auschwitz-Birkenau av nazisterna, I det helvetiska lägret blir hon tillfrågad om hon kan vara den hemliga bibliotekarien för att dyrbara böcker som smugglats förbi vakterna och se till att de hålls gömda för nazisterna. Hon går med på det.

Men böcker är extremt farliga. De får människor att tänka. Och det kan vara farligare i Block 31 i Auschwitz, där barnen samlas. Minsta överträdelse kan leda till avrättning. Även för de yngsta."

----------------------------

Det finns "trigger"-ord som får mig att vilja läsa en bok och några av de är koncentrationsläger, andra världskriget osv. Möjligtvis har dessa triggers att göra med min barndom/ungdom då min far läste väldigt mycket böcker om just andra världskriget, nazisterna och koncentrationslägren och jag blir nog också påverkad till viss del av maken som också är intresserad och läser mycket om den tidens världshändelser. I vilket fall som helst så blev jag dubbelt så intresserad också att berättelsen bygger på den sanna historien om överlevaren Dita Kraus.

Alla böcker om nazisterna, koncentrationslägren och överlevarna är viktiga och de kanske viktigaste är de böcker som bygger på verkliga livsöden. Det är också de som engagerar allra mest och som är mest trovärdiga. Berättelsen om Dita tar också fast på hur "farliga" böcker och läsning kan vara - de ger läsaren idéer, hopp och mod. Det är nog därför många diktaturer förbjuder en del böcker, folk som läser dessa kan få idéer som kan få tankar som gör att de gör uppror mot diktatorn.

Bibliotekarien i Auschwitz är en tankeväckande, engagerande och läsvärd bok om Förintelsen och inte minst är den en viktig bok om en av de mörkaste perioderna i historian.

Jag har bjudit på en smakbit ur boken i ett annat inlägg HÄR


Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!

Bibliotekarien i Auschwitz finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
CDON Inbunden

1 kommentar: