söndag 8 november 2020

En smakebit på søndag - Bibliotekarien i Auschwitz

Den här helgen har varit väldigt lugn hittills, faktiskt till och med lite för lugn. Jag har inte fått något gjort av det jag planerat för helgen utan jag blev först väckt svintidigt av lykoikillen Remus, gick sedan och la mig igen och sov ett par timmar till och helt plötsligt hade halva dagen gått. Så min göra-lista har inte minskat det minsta än så länge. Jag hoppas nu att kunna sätta igång ordentligt på söndagen istället och få undan i alla fall lite av det som jag redan borde ha gjort.  Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker.


Min smakbit kommer från sidan 9 i Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)

" Nazistofficerarna är klädda i svart och betraktar döden lika oberört som dödgrävare. I Auschwitz är ett människoliv så lite värt att man inte längre skjuter någon, för en kula är värdefullare än en människa. I Auschwitz finns gemensamma kammare där man använder Zyklongas. Det är kostnadseffektivt, för man kan döda hundratals människor med en end behållare. Döden har blivit en industri som bara är lönsam om man arbetar i stor skala.

Officerarna har ingen aning om att Alfred Hirsch har inrättat en skola i Auschwitz, ovanpå den mörka dyn som alt sjunker ned i. Det är oerhört viktigt att de inte får reda på det. Vissa fångar trodde inte det var möjligt. De menade att Hirsch antingen var galen eller naiv : Hur skulle man kunna undervisa barn i ett brutalt förintelseläger där allt var förbjudet? Men Hirsch bara log sitt gåtfulla leende, som om han visste något som ingen annan visste."


12 kommentarer:

 1. har tänkt att jag skulle läsa den här boken. besökte Auschwitz - Birkenau så sent som för precis ett år sedan

  SvaraRadera
 2. Har fått en överdos av koncentrationsläger, men den här boken är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
 3. Även om det känns surt så behövde du förmodligen sova ut!

  SvaraRadera
 4. dottern besökte Auschwitz på högstadiet och fick berätta för klasserna i skolan, blir nyfiken på denna, läste en del i tonåren.

  SvaraRadera
 5. tack för smakbiten. Den här står i läshyllan.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten! Den här är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 7. Det är ju boken jag vann hos dig. Ska bli spännande att läsa den!

  SvaraRadera
 8. Denne har jeg på listen over bøker jeg gjerne vil lese. Jeg har vært i Auschwitz. Det gjorde et enormt inntrykk på meg.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 9. Den här har jag också tänkt läsa! Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 10. Den vill jag nog läsa. Tack för smakbiten! Du behövde nog sova ut efter en tidig morgon med kattpojken.

  SvaraRadera
 11. Jag har också fått något av en överdos, men kommer kanske tillbaka till ämnet igen, tack för smakbit

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten. Den här är jag nyfiken på och planerar att läsa inom kort.

  SvaraRadera