torsdag 27 februari 2020

Hett i hyllan #237


Med tanke på att jag gått upp kl 05.00 de senaste dagarna så var det dags för sovmorgon idag men så blev det inte, jag var uppe tidigt i alla fall mycket på grund av en liten kattunge vid namn Remus som stod på mitt bröst vid 05.30 och spann så hela sängen skakade och slickade mig på näsan. När jag nu ändå kommit upp redan så är det lika bra at visa upp en hyllvärmare i Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

--------------------

Ett loppisfynd igen (men min är en äldre upplaga med ett annat omslag)

Moment 22 av Joseph Heller (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken.
Baksidestext:
"Moment 22 kom ut på svenska 1962. Den bygger på Joseph Hellers egna erfarenheter som flygare under andra världskriget.
Den amerikanska stridsflygaren Yossarian vill till varje pris slippa ifrån sin tjänst på en ö i Medelhavet med livet i behåll. Men enda sättet att bli befriad från sitt uppdrag är genom att övertyga befälen om att man är sinnessjuk. Så länge man bedöms som frisk är man tvingad att fortsätta kriga. Man måste själv ansöka om att få sluta, men den som gör det betraktas automatiskt som frisk. Detta dilemma, moment 22, har kommit att bli ett begrepp för tillvarons absurditet.
Detta är en roman som inte liknar någon annan, med sin egen stil, sin egen logik, sin egen karaktär. En satirisk krigsskildring som med svart humor och groteska överdrifter visar upp krigets meningslöshet och krigsledningens monumentala inkompetens."

Eftersom boken inte blivit reggad så har jag alltså köpt den före 2012, dvs innan jag började blogga. Även om den är helt ny så är jag ganska säker på att den är inköpt på loppis eller secondhand och troligtvis har jag köpt den för att själva uttrycket "moment 22" är ju känt, boken är bekant och det vore intressant att läsa boken som uttrycket kommer ifrån. Sen blev den i alla fall ståendes i bokhyllan, som så många andra böcker .

4 kommentarer:

 1. Den finns i min hylla också, oläst.

  SvaraRadera
 2. Åh, den läste jag i min ungdom :) Älskade den!

  SvaraRadera
 3. Känner till boken men det har aldrig blivit av att jag läst den. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 4. Den har jag läst en gång för länge sedan men jag minns nästan ingenting. Det betyder inte att boken inte är värd att minnas. Det är den troligen.

  SvaraRadera