söndag 13 september 2020

En smakebit på søndag - Gravplaneten

De här helgen går i födelsedagarnas tecken: Brorsa fyller år på söndagen och maken på måndagen. I vanliga fall brukar vi fira de här födelsedagarna hos oss och så äter vi födelsedagsmiddag tillsammans, men i år blir det annorlunda pga coronapandemin. Idag åkte vi alltså över till bror mion med en liten födelsedagspresent och lite annat gott så kan han fira lite i alla fall.  Han påstår att han sltat med födelsedagar men blir ändå väldigt glad att bli ihågkommen. På söndagen ska vi planera lite inför makens födelsedag på måndag - vi ha som tradition att den som fyller år får bestämma vad hen vill ha till middag och den andra lagar den.Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som idag anordnas av Flukten fra virkeligheten.

------------------

Min smakbit kommer från boken jag precis ska börja läsa, från sidan 5 i Gravplaneten av Oskar Källner & Karl Johnsson (titeln är länkad till förlaget sida där det finns mer info om boken)

"Det enda Alice känner är smärtan. Det är som om vartenda ben i kroppen ha gått sönder, krossats med en hammare till splitter och flisor. Helst av allt vill hon bara sjunka tillbaka ner i medvetslösheten, släppa taget. 
Istället tvingar hon upp ögonlocken och drar ett djupt andetag. Rosslande går luften ner genom strupen och hon skriker rakt ut.
Sådan. Fruktansvärd. Smärta.
Samtidigt väller en kokande vrede upp inom henne. Vad är det som har hänt?Vem har orsakat det här? hon vräker sig upp i sittande position. 
Nödbelysningen är tänd på Stillhetens brygga. Ett bubblande skum håller på att smälta och försvinna ner i golvet. En kladdig, lite slemmig yta dröjer sig kvar på huden."

11 kommentarer:

 1. Oskar Källner brukar vara bra, men jag tror inte att jag har läst någon av hans barnböcker.

  SvaraRadera
 2. Känner igen författarnamnet i alla fall, men inte mer. Låter som trevliga födelsedagstraditioner. Vi har också att födelsedagsbarnet får välja mat.

  SvaraRadera
 3. Det här är andra smakbiten som jag läser från den här boken. Låter spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. "Imperiets arvingar" får mig att associera till Isaac Asimov. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. trevligt ändå att träffas på födelsedagar, även när man blivit äldre, tack för lite obehaglig smakbit.

  SvaraRadera
 6. Klart man vill bli ihågkommen på sin födelsedag, även om man kanske känner att siffran kan sluta ändras ;) Tack för smakebiten! Såg något ur denna förra veckan också, coola illustrationer.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbit, lycka till med firandet imorgon, hälsa o gratta maken

  SvaraRadera
 8. Så brukade vi också ha när vi var små, att den som fyllde år fick bestämma vad det skulle bli för mat. Jag brukade önska rostbiff och potatissallad.

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Känner igen boken och författaren men har inte läst något av honom. Hoppas det går bra med firandet.

  SvaraRadera
 10. jag känner igen författarnamnen, men inte titeln. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Gravplaneten vill jag läsa! har tyckt om de två tidigare delarna. Tack för smakbiten!
  Din bror och jag delar födelsedag. Grattis till honom och din make.

  SvaraRadera