tisdag 15 september 2020

Recension: Ur askan av Lina Areklew

Titel: Ur askan
Serie: Höga kusten
Författare: Lina Areklew
Format: Inbunden
Antal sidor: 372
Förlag: Strawberry förlag/Bazar förlag
Recensionsexemplar (Se "Om")

"Fredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastrofer. Ned i djupet med Estonia följer båda hans föräldrar. Hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning. Kroppen hittas aldrig.
Tjugofem år senare ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder. Innan Fredrik hinner ställa några frågor hittas Ceder mördad på Ulvön i Örnsköldsviks skärgård. Utrednngen landar på polisinspektör Sofia Hjorténs bord. För femton år sedan hade hon och Fredrik en kort romans. Hon som utredare av ett brutalt mord. Han som misstänkt."

-----------------------
Ur askan är författarens debutroman och först delen i Höga kusten-serien som utspelar sig i Stockholm och på Ulvön utanför Örnsköldsvik. Det är också författarens debutroman så den var intressant ur den aspekten också.
Det fanns många intressanta aspekter som jag fastnade för när jag läste baksidestexten. En del av berättelsen utspelar sig på en ö utanför Örnsköldsvik (ett ställe som jag hittills inte hört talas om i deckarsammanhang). I Fredriks bakgrund finns Estoniakatastrofen som ett obearbetat trauma som fått stora konsekvenser för hans liv.

Jag tycker väldigt mycket om persongalleriet, det här är personer som jag blir intresserad av att följa och jag gillar att händelserna till viss del utspelar sig på en ort som man inte hört talas om i deckarsammanhang.

På ett sätt är det här en rätt så förutsägbar deckare där det inte är speciellt svårt att gissa vad som har hänt, men samtidigt är den ändå så välskriven och intressant att man blir sugen på att fortsätta följa serien. Den här boken är nominerad till Årets deckardebut i Crimetime Award 2020

Tack Bazar förlag/Schyttberg PRför rec.exet!


Ur askan finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok  
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden4 kommentarer:

 1. Woow verka va en riktigt spännande bok ju :) Alltså jag fullkomligt älskar bokrecensioner och så därav lär ja älska din blogg :) Tack för att du kommentera min blogg så att jag lättare kan hitta din blogg ;) Jag funderar på att läsa den här boken, den verka så där gripande som jag vill att böcker ska vara :) Tack!!

  SvaraRadera
 2. Låter som en bra spännande bok. Ska se om jag hittar den på nexory och hör på den lite :) Tack för tipset

  SvaraRadera
 3. Ser ut och vara en väldigt bra bok. Ska absolut kolla upp den då jag gillar romaner.

  SvaraRadera
 4. Låter som en spännande handling med brodern som plötsligt dyker upp efter 25 år... Och så intressanta miljöer på det! Jag brukar inte läsa den här formen av crime och är osäker på om Ur askan passar mig. Har du något tips på bra svenska deckare för nybörjare på genren?

  SvaraRadera