fredag 11 september 2020

Fem en fredag vecka 37: Namn


Uppjagad tidigt av pojkarna igen, de vill ha frukost tidigare nu när det blivit svalare ute och därmed också inne. Eftersom det är fredag så är det då dags för Fem en fredag, som anordnas av elisamailda. Temat den här veckan är

NAMN

---------------- 

1. Har du eller har haft något smeknamn?
Under en period kallades jag för Illran - det började de på mitt jobb kalla mig när de fick reda på att jag hade illrar som hobby

2. Har du vela heta något annat?
Nej, egentligen inte. Ibland har jag faktiskt skoja om det och sagt att jag borde nog bytt namn till Pia samtidigt som jag bytte medborgarskap - ett utländskt namn medför ibland automatiskt att vissa personer utgår att man inte kan eller förstår svenska speciellt bra.

3. Vet du vad ditt namn betyder?
Det är en finsk variant av Birgitta, som betyder "den höga"

4. Finns det något namn som går igen i din släkt?
Inte rakt av, men tidigare  brukade sonen få ett av pappans namn men det sättet ändrades i och med mina brorsbarn, t ex hette min farfar Kosti Valdemar, min far hette sen Kosti Einari och hans son (min bror alltså) heter Harri Einari. Men där tog det slut för min brorsson har inget av pappans namn.
På kvinnosidan finns eller har funnits någon sådan tradition.

5. Matchar ett namn med personligheten?
Ibland, och ibland är det nog personligheten som gör att man väljer ett visst namn 

8 kommentarer:

 1. Illran var ju ett annorlunda smeknamn! Roligt att läsa dina svar!

  SvaraRadera
 2. Är Pirjo, för visst heter du så, en finsk variant av Birgitta? Då heter jag Pirjo i andranamn! 😁 Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Superintressant detta med namn, tycker jag och det är viktigt.

  SvaraRadera
 4. Pirjo är ett fint namn som är rätt vanligt i Finland, jag känner flera med namnet, bland annat min dotters faster. Även här i byn där vi är många finskättlingar finns det ett par stycken. Illran var ett himla kul smeknamn!

  SvaraRadera
 5. Svenskan är ju ett minoritetsspråk i Finland så varför skulle ett finskt namn verka konstigt? Det uttalas ju som det stavas också, eller hur. Ett namn som låter mjukt. För mig är illern inte något särskilt trevligt djur, men vi är olika :-).
  Ingrid

  SvaraRadera
 6. jag använder mitt finska namn, far ville ge mig även ett svenskt, eftersom hans bröder var krigsbarn i Sverige och han drömde om Sverige.

  SvaraRadera