fredag 18 december 2020

Recension: För att kunna leva av Yeonmi Park

Titel: För att kunna leva
Originaltitel: In Order to Live
Författare: Yeonmi Park
Översättning: Kjell Waltman
Format: Pocket
Antal sidor: 286
Förlag: Massolit 
Hyllvärmare 2020
Read Old Books 2020

"Yeonmi Park drömde inte om frihet när hon flydde från Nordkorea. Hon visste inte ens vad frihet innebar. Det enda hon visste var att hon flydde för livet, att om hon och hennes familj stannade kvar skulle de dö - av svält, eller sjukdom, eller till och med genom avrättning. Det här är berättelsen om Parks kamp för att överleva i en av världens mest brutala och slutna diktaturer.

Vi får följa författaren från uppväxten i den nordkoreanska gränsstaden Hyesan till flykten till Sydkorea via Kinas undre värld av människosmugglare och trafficking och hur hon sedan utvecklats till en ledande människorättsaktivist - innan hon ens fyllt 21."

----------------

Jag har läst några böcker om livet i Nordkorea och blir alltid lika intresserad när jag hittar något mer. Den här köpte jag till julen 2017 och ville verkligen läsa den, men så blev den bara stående i bokhyllan som hyllvärmare. Men nu är den äntligen läst!

Det som kanske känns mest när man läser om flyktingar från Nordkorea är nog hur hopplöst det måste vara att bo i det landet och hur tacksam man borde vara för att få leva i ett demokratiskt land där man tillåts ha egna tankar, uttala sig fritt och inte behöv vakta sin tunga av rädsla för att någon ska anmäla en. Och att riskera svälta så fort något inte fungerar som man tänkt sig är ju fruktansvärt. Överhuvudtaget är sen den här kulten kring familjen Kim helt obegriplig - det finns ju artiklar emellanåt om situationen för människorna i Nordkorea och jag är faktiskt förvånad över att inga stormakter ännu tagit tag i det här och befriat det nordkoreanska folket.  Man har ju faktiskt sett till att bli av med en hel massa diktatorer som terroriserat sin befolkning, men varför inte Nordkorea+ Speciellt som de styrande där verkar alla var mer eller mindre galna.

En intressant sak och kuriosa med den här boken är att jag tyckte jag kände igen väldigt mycket i början på boken och började kolla runt och kom på att jag nog hade läst en del av Yeonmi Parks syster flykt i en bok med nordkoreanska flyktingars berättelser.
Något som verkligen berörde mig var hur svårt det var för henne sen att lära sig att leva i de friare, mer demokratisk länderna.

För att kunna leva av Yeonmi Park är en engagerande berättelse om flykten från en av de sista diktaturerna i världen och samtidigt är den ett vittnesmål om hur illa folk far i den diktaturen. Det här är en riktig bladvändare som det inte går att släppa förrän man läst sista sidan.

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR


För att kunna leva finns att köpa hos t ex
Adlibris Pocket/E-bok
Bokus Pocket/E-bok
CDON Pocket

2 kommentarer:

  1. Håller med, denna bok grep mig djupt och jag har köpt hem ett ex att ge i julklapp till en nära släkting. Nyttig läsning!

    SvaraRadera