lördag 12 december 2020

Recension: En dos stryknin av Agatha Christie

Titel: En dos stryknin
Originaltitel: The Mysterious Affair at Styles
Författare: Agatha Christie
Översättning: Eva Whlenberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 259
Recensionsexemplar (Se "Om")

"England under första världskriget. Kapten Hastings, som ska vila upp sig från striderna, skickas till en herrgård i byn Styles St. Mary. Där lever den förmögna mrs Emily Inglethorpe, som erbjudit flera belgare och flyktingar logi under kriget.
När mrs Inglethorpe hittas mördad ser detektiven Hercule Poirot det som sin plikt att hjälpa Hastings att lösa fallet. Vem förgiftade henne och hur lyckades mördaren fly från det låsta sovrummet? I den lilla byn finns det gott om misstänkta..."

--------------

En dos stryknin är Agatha Christies första kriminalroman och utkom första gången 1920. Bookmark förlag ger nu ut jubileumsutgåvor av Christies böcker och mitt exemplar är ett av dem. 

Jag har haft en Agatha Christie-period tidigare då jag läste väldigt många av hennes böcker, men den här tror jag att jag har missat för jag känner inte igen intrigen. Hercule Poirot är inte heller färdigutvecklad till den hejdlöst självgoda mallgrodan som han är i senare böcker. Han är ju min favoritkaraktär bland Agatha Christies deckare och det brukar vara väldigt underhållande att läsa om honom. Det är underhållande i den här boken också men kanske inte riktigt lika tydligt som i de senare böckerna.

Något som är verkligen intressant är att den här boken refuserades av många förlag men antogs sen av ett på ett villkor: att Agatha Christie ändrade slutet. Den här jubileumsutgåvan innehåller både ursprungsslutet och   det publicerade slutet och det är definitivt intressant att se vad som skiljer de från varandra.

Men, som alltid, är Christies böcker med Hercule Poirot både lättläst och underhållande, speciellt som den lille superdetektiven är en av mina absoluta fvoriter både bland Christies karaktärer och bland alla ndra deckare. 

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Agatha Christies websidaFler böcker av Agatha Christie jag recenserat

Badortsmysteriet
Döden på Nilen
Par i brott
Fem små grisar
4.50 från Paddington
Mord i Mesopotamien

Konstiga huset 

En dos stryknin finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok/Häftad

Bokus Inbunden/E-bok/Häftad

CDON Inbunden/Häftad


1 kommentar:

  1. Mitt ex är från 1953 men har samma översättare, Eva Wahlenberg, som denna nyutgåva. Förlaget ville att Christie skulle skriva om slutet. Denna nya jubileumsutgåva innehåller även originalslutet. och det är jag lite nyfiken på.

    SvaraRadera