torsdag 5 mars 2015

Hennes ögon blå

Titel: Hennes ögon blå
Författare: Lisa Hågensen
Format: Häftad
Antal sidor: 280
Förlag: Fusce Förlag

"De väntar på henne utanför kyrkporten. Året är 1671 och Kirsti Martasdotter fängslas och anklagas för häxeri. Åtta månader senare rymmer hon. Höggravid, torterad och våldtagen tar hon sig tillbaka hem till Lövaren.
2011. Denna ondskans sommar, när en galning skjuter ihjäl ungdomar på en ö i norska skärgården, ser Raili fram emot sex lugna veckor i sitt lilla torp i Lövaren. Men allt står inte rätt till där runt sjön. Någonting är fruktansvärt fel.
Vad fyller vi varandras tomrum med?
Kärlek?
Hat?
Ondska?
Vi väljer. Sedan skördar vi."

--------------------------------

Jag fick en förfrågan av Lisa Hågensen om jag ville läsa och recensera hennes debutbok Hennes ögon blå och så fort jag läst baksidestexten kunde jag inte låta bli att tacka ja, 1600-tal och häxeri som spiller över till nutid är oemotståndligt.

Stämningen i boken är ända från början ganska så kuslig och jag lyckönskar mig till att jag inte är i sommarstugan när jag läser den här boken. För där finns det också både skog och vatten i närheten. Men även här hemma blir det småkusligt när det börjar mörkna ute eftersom vi har en skog precis bakom huset. Jag gillar är också bakåtblickarna till 1600-talet och Kirsti Martasdotters öde som ju hänger samman med händelserna i nutid vid Lövaren.

Huvudpersonen Raili är egentligen en sådan person som jag faktiskt kan bli vansinnigt irriterad på - hon är en virrpanna som har svårt att hålla reda på både sina prylar och ibland t o m tankar. Den som jag däremot sakta börjar tycka mer och mer om är Olofsson - jag har alltid varit lite svag för såna här original. Nästan ingen av de andra grannarna är ju heller riktigt "vanliga" men de flesta av dem är udda på ett mer negativt sätt, dvs inte precis människor som man gärna umgås med.

Och nu kommer det där men...ingen ros utan ris. Speciellt var det en sak som jag hakade upp mig på som författaren nog borde ha kollat upp lite bättre. Hjärt-lungräddning är ingenting man gör med någon som drabbats av stroke - det kan t o m  få ödesdigra konsekvenser... Kanske är jag lite petig när jag dyker ner på det där och många hade nog inte ens uppfattat saken, men med några kollegor som drabbats av stroke och med en man som jobbar med larm så blir man lätt "miljöskadad" och tycker att det är viktigt att första hjälpen vid den här typen av akutsituationer beskrivs rätt.

Men det fanns alltså mycket som jag gillade med Hennes ögon blå men man ska nog inte vara lättskrämd och/eller ha för livlig fantasi (som jag) när man läser boken.

Tack Lisa Hågensen för rec.exet!

Hennes ögon blå finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON1 kommentar:

  1. Låter ju som en spännande bok, verkar vara något för mig. Trots faktafelet, men det hade eventuellt gått mig förbi :)

    SvaraRadera