måndag 2 mars 2015

Skönhetsskolan i Kabul - #Hyllvärmare2015

Titel: Skönhetsskolan i Kabul
Författare: Deborah Rodriguez
Format: Pocket
Antal sidor: 286
Förlag: Norstedts
Hyllvärmare

"Vad kan en amerikansk hårfrisörska göra för att bidra till Afghanistans återuppbyggnad? Det funderar Deborah Rodriguez över när hon reser till Kabul med en hjälporganisation strax efter talibanernas fall 2001. Snart uppmärksammar hon dock den stolta traditionen bland afghanska kvinnor att driva egna skönhetssalonger och får en idé.
Med hjälp av internationell sponsring tar skönhetsskolan i Kabul 2003 emot sin första klass. Skolan blir ett eget rum för kvinnorna, en plats utanför männens kontroll. Där delar de med sig av sina gripande livsöden: den nygifta bruden som blir tvungen att fejka sin oskuld på bröllopsnatten, den tolvåriga flickan som sålts som brud för att betala av sin familjs skulder, hustrun till en taliban som fortsätter på skolan trots hennes makes ständiga misshandel."

--------------------------------

En till av mina hyllvärmare som legat i bokhyllan en längre tid och som jag fingrat på ett antal gånger men inte kommit mig för att läsa förräns nu.
Jag har alltid vari intresserad av att läsa om andra länder och helst länder så långt ifrån oss, både geografiskt och kulturellt, som möjligt. Afghanistan hör ju verkligen till båda de grupperna - geografiskt är ju landet långt borta och kulturellt tycker jag Afghanistan är enormt intressant i o m att stamtillhörighet fortfarande är så viktigt bland folk där.

Det intressanta i Skönhetsskolan i Kabul är att det inte handlar om den vanliga materiella hjälpen, t ex kläder och mat, som hjälp till krigsdrabbade områden brukar handla om utan den här gången är det hjälp till självhjälp, dvs hjälp till kvinnorna att starta livsdugliga företag som de kan försörja sig och sina familjer på.

De kvinnoöden som berättas i boken är hjärtskärande och det är inte utan att man blir småförbannad på kulturer där kvinnor ses i princip som handelsvara. Samtidigt berättar Skönhetsskolan i Kabul om kvinnornas vardag och om skönhetsskolan med humor och kärlek.

Trots att boken alltså handlar många svåra saker så känner jag att den ändå är en typ av feelgoodroman eftersom berättelsen andas hopp och framtidstro för de afghanska kvinnorna.Skönhetsskolan i Kabul finns att köpa hos t ex

2 kommentarer:

  1. Verkar vara en intressant bok.

    SvaraRadera
  2. Verkar mycket intressant. Och lite feelgood känns bra när det är svåra ämnen som avhandlas.

    SvaraRadera