torsdag 6 februari 2020

Hett i hyllan #234


Jag ska snart iväg men jag hinner precis delta i Monikas Hett i hyllan innan det är dags. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

----------------

Ett loppisfynd som vanligt

Nannerl Mozart: ett kvinnligt konstnärsliv på 1700-talet av Eva Rieger
Baksidestext:
En inträngande biografi i feministiskt perspektiv över Wolfgang Amadeus Mozarts fyra år äldre syster, Nannerl (1751-1829
De musikaliska "underbarnen" Mozart, Wolfgang Amadeus och Nannerl, turnerade under mitten av 1760-talet tillsammans med sin far Leopold över stora delar av Europa och väckte enorm uppmärksamhet, blad annat vid hoven i England och Frankrike. För Wolfgang var denna period bara inledningen til en lysande karriär, för Nannerl däremot kom den att bli självahöjdpunkten i hennes musikaliska liv. Hon skulle alltid se tillbaka på underbarnsåren med vemod och nostalgi.
Självklart kom Nannerl som kvinna på 1700-talet i skuggan av sin geniale broder. Att kvinnor inte kunde komponera betraktades närmast som ett axiom. Här visas dock att även hon komponerade (livligt uppmuntrad av sin bror) och att hon i teknisk skicklighet vid pianot rentav överträffade brodern. Att förhållandet mellan syskonen var innerligt framgår av de många roande breven.
Eva Rieger är docent i musikhistoria vid universitetet i Hildesheim. Hon har utgivit ett flertal böcker och hållit många föredrag på temat "kvinnan och musiken"."
-----------

Den här boken köpte jag 2013 på bakluckeloppisen vid Ulva kvarn. Jag hade haft en period med biografier och köpte nog den här boken av en kombination av ren slentrian plus det faktum att jag aldrig hört talas om att Mozart hade en syster som också var väldigt musikalisk. I vilket fall som helst så har den här boken blivit kvar som hyllvärmare och jag undrar om inte den åker ner i utrensningslådan för just nu känns den inte intressant nog för mig att läsa.

5 kommentarer:

 1. Jaha ja, så även Mozart hade alltså en okänd kvinnlig närstående. Så lite man vet.

  SvaraRadera
 2. Jag hade ingen aning om att Mozart hade en syster. Kul att lära dig något nytt! Kram Nina

  SvaraRadera
 3. Ja, då har jag i alla fall lärt mig att Mozart hade en syster. Det visste jag inte. Undrar om det framgick i filmen om honom...?

  SvaraRadera
 4. Den här boken verkar jätteintressant. Så många kvinnor har inte fått utveckla sina talanger. Förra året läste jag om syskonen Mendelsssohn, lite liknande verkar det som.

  SvaraRadera