torsdag 6 augusti 2020

Hett i hyllan #260


Idag ska vi iväg till Nynäshamn igen men jag hinner precis delta i Monikas Hett i hyllan innan vi ska iväg. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

----------
Ett bokreafynd igen

Mannen utan öde av Imre Kertész
Baksidestext:
"Fjortonårige György Köves tvingas tillsammans med tusentals andra judar ombord på ett godståg genom Europa. När dörrarna slås upp och vakterna skriker åt dem påbörjas en pojkes oerhörda kamp för överlevnad.
Mannen utan öde är en av de starkaste litterära skildringarna av livet i ett nazistiskt förintelseläger. När romanen publicerades i Ungern 1975 blev den emellertid mottagen med kompakt tystnad. Men med tiden har den blivit en levande klassiker - dels som grundbulten i ett Nobelprisbelönat författarskap, dels som en oumbärlig bok som skildrar människans allra mörkaste drifter."

------------

 Den här boken köpte jag 2017 på bokrean av ett par olika anledningar. Jag har läst ett antal böcker om lägren men den här kände jag inte till, utöver det så har visst författaren blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur år 2002 och jag försöker ju lite då och då läsa klassiker och Nobelpristagare. Det visade sig senare att vi redan hade den hemma för maken hade köpt den i pocketformat (vilket troligtvis var en av orsakerna till att vi båda missade att vi redan hade den hemma). Jag är i alla fall fortfarande intresserad av att läsa den här boken och ska nog se til att ta mig ab den så snart som möjligt.


















5 kommentarer:

  1. Känner ju igen författaren men har inte läst något av honom. Det här verkar vara en stark skildring.

    SvaraRadera
  2. Den känner jag igen. Hörde mycket bra om den för några år sedan.

    SvaraRadera
  3. Varför blev mottagandet så? Tur att boken fick den uppmärksamhet den verkar förtjäna senare i alla fall. Jag har inte läst denna nobelpristagare.

    SvaraRadera
  4. Den har jag också oläst hemma.

    SvaraRadera
  5. Den läste jag, fast ganska länge sedan. Jag minns att den inte var så tung som jag befarade. Det fanns något slags hopp i den.

    SvaraRadera