onsdag 7 augusti 2019

Recension: Jordens arvingar av Ildefonso Falcones

Titel: Jordens arvingar
Originaltitel: Los herederos de la tierra
Författare: Ildefonso Falcones
Översättning: Hanna Axén och Johanna Svanström
Format: Inbunden
Antal sidor: 811
Förlag: Bazar förlag
Recensionsexemplar

"Barcelona 1387. Arnau Estanyol har blivit en gammal man, en förmögen och väl ansedd medborgare, och han ser fram emot en lugn ålderdom tillsammans med sitt livs kärlek, hustrun Mar. Under sina vingar har han tagit den föräldralöse Hugo, vars största dröm är att bli skeppsbyggare, och med Arnaus hjälp får den tolvårige pojken gå i lära på ett av stadens stora skeppsvarv.
En dag klämtar de tunga kyrkklockorna i Santa María de la Mar med bud om den gamle kungens död. Nya tider stundar för stadens medborgare och fiender från det förflutna ser med tronskiftet sin chans att ge igen för gamla oförrätter. Det tar inte många dagar under den nye regentens styre innan det får stora konsekvenser för alla - även för Arnau och Hugo."

--------------------
Jordens arvingar är uppföljare till Katedralen vid havet och när jag såg den så visste jag att jag var helt enkelt tvungen att läsa den. Jag läste Katedralen vid havet för nästan 10 år sedan (den gavs ut i Sverige 2008 och jag läste den sen när den kom i pocketformat) och bara älskade den så en uppföljare måste man ju bara läsa. Och så hoppas man såklart att den är minst lika bra som första boken.

Jag har alltid varit fascinerad av Spaniens historia, den är nämligen så otroligt händelserik att det hela tiden finns något nytt att upptäcka. Och spanska historian finns det mycket av i Falcones böcker, han är väldigt kunnig och det märks också att han själv är väldigt intresserad. Tyvärr medför det också att han försöker klämma in så mycket som möjligt i sina böcker (och det är nog det som är en av orsakerna till att de flesta av dem är riktiga tegelstenar.) och ibland känns det som att det blir nästan lite för mycket.

Den här boken börjar med Arnau och hans slutgiltiga öde och fortsätter sedan med Hugo. Man får uppleva Hugos liv och äventyr mot bakgrund av de historiska skeendena i Barcelona och Spanien under medeltiden och hur de på verkade människorna. Hugo är, precis som Arnau, en person som man inte kan låta bli att tycka om och vars liv man engageras i.

Jag älskar alla Falcones böcker men när det gäller Jordens arvingar känns det som att man släppt på tyglarna lite väl mycket och låtit honom breda ut sig så mycket han vill med detaljer och historiska fakta. En av de saker jag gillar med spanska författare är ordflödet och detaljerna, de lyckas ofta måla upp en miljön och karaktärerna så att när man läser så är det nästan som att befinna sig mitt i händelserna, och Falcones är en riktig mästare när det gäller det.

Trots att Jordens arvingar var mer tungläst än vad jag hade väntat mig så var den definitivt värt den tid det tog att läsa den och, trots mina invändningar, så blev jag inte besviken. Det här är en berättelse där man inte bara följer Hugos liv utan man får också uppleva hur det var att leva i Spanien under medeltiden. Det är helt enkelt en berättelse som man blir helt uppslukad av!

Jag såg på Ildefonso Falcones websida att han kommer med en ny bok, El pintor de almas/Painter of Souls, i år och den vill jag definitivt läsa. Hittills har ju Falcones skrivit historiska böcker där handlingen förlagts väldigt långt tillbaka i tiden men den nya boken ska utspela sig i början på 1900-talet, också en väldigt spännande och intressant tid i Spanien.

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack Bazar förlag/Schyttberg PR för rec.exet!Mer info om författaren och hans böcker finns på Ildefonso Falcones websida


Mina recensioner av andra böcker av Ildefonso Falcones

Fatimas Hand
Barfotadrottningen

Jordens arvingar finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden
2 kommentarer: