fredag 20 mars 2015

Bokbloggsjerka 20-23 mars

Den här veckan har gått otroligt fort så helt plötsligt är det fredag igen! För en gångs skull den här veckan hade katterna bestämt sig för att jag skulle få en sovmorgon men då vaknade jag av mig själv istället och ungefär samma tid som vanligt. På fredagar är det Annikas bokbloggsjerka som gäller så då känns det passande att börja dagen med den. Den här veckan vill hon veta

Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar.

-----------------------

Det här är var inte precis en lätt fråga, jag skulle själv behöva lite tips. Jag hade en annan blogg tidigare där jag bloggade om mina husdjur och om alla mina andra hobbies, men när böckerna började ta över den bloggen så var det lika bra att börja med en blogg bara för böcker. Och själva bokbloggandet är i grunden mest för min egen höga nöjes skull - eftersom jag är dålig på att föra bok på annat sätt över vad jag läser och vad jag tyckt om böckerna så fungerar bloggen mer som en läsdagbok för mig och det är också därför jag bloggar om precis alla böcker jag läser, oavsett vad jag tycker om dem.

Jag försöker svara på de kommentarer som dyker upp men det senaste halvåret har jag varit väldigt dålig med det, tiden räcker inte riktigt till emellanåt. Även om min man har mycket tålamod med att jag sitter konstant med näsan i en bok så har han sämre med tålamodet med att jag sitter framför datorn och speciellt den senaste tiden har vi varit tvungna att ta itu med annat privat att tiden inte alltid har räckt till. Men nu när det börjar lätta upp privat så har jag lovat mig själv att bli bättre på att svara på bloggen. Nånting annat som jag har varit riktigt dålig på är att besöka och kommentera på andras bloggar och det har jag faktiskt redan börjat med att ta itu med.

Det som gör mig faktiskt mest glad är de läsare som hört av sig per mail och som jag har kontakt med på det sättet. Även där gäller att jag inte alltid hinner svara och det har inte med ointresse att göra utan även där har det handlat om den pressade situationen vi haft privat. Men nu ska det bli bättring även på den fronten.

De fasta inslagen t ex Bokbloggsjerkan, Top Ten Tuesday och Tematrio är viktiga och också att få en minst ett inlägg per dag så att det hela tiden händer något på bloggen. Och det är också viktigt att länka till försäljningsställen och förlag, författare osv.

Hur mycket jag tänker på läsarna när jag bloggar? Jag tror det är viktigt att få in en "personlig" ton i det jag skriver på bloggen, det är ju mycket det som skiljer de olika bokbloggarna, inte bara att man tycker olika utan också hur en viss bok påverkar en. Så egentligen skriver jag mycket om känslor, erfarenheter osv och inte direkt regelrätta recensioner. Och det viktiga där är nog att inte ändra sig för mycket för att "behaga" andra  - att utveckla är en sak men att ändra på sitt sätt att skriva är en big no-no för det som lockat en läsare är ju ens personliga stil tror jag.

Vad som driver mig? Det faktum att jag tycker bokbloggandet är störtkul! Och i samma sekund jag inte längre tycker att det är roligt så är det meningslöst för det är nog bara när man gillar det man gör som man också kan skriva intressanta inlägg.39 kommentarer:

 1. jag skriver det som intresserar mej, svarar på kommentarer, besöker andra, att delta i bokbloggsjerkan och andra jippon ger egentligen inte så mycket, för bokbloggare läser inte andra inlägg…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog väldigt viktigt att skriva sådant som intresserar en själv.

   Radera
 2. Det där med att få in lite personligt i det man skriver är nog viktigt, men jag är ganska dålig på det, även i det verkliga livet och då är det svårt att få till det på bloggen också. Jag vet inte hur man gör...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet hur det känns, jag hade svårt med det i början, men det känns numera som att det går lättare och lättare.

   Radera
 3. Jo, det händer annat i ens liv också än bloggen, och det kan faktiskt kräva mycket tid ibland. Men man får helt enkelt ta det som det kommer.

  SvaraRadera
 4. Kontinuitet är nog väldigt viktigt - att det dyker upp nytt material att läsa. Jag ratar ju själv bloggar som inte uppdateras särskilt ofta och försöker därför själv att uppdatera varje dag utom helgerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man nånting på nätet (hemsida, blogg osv) så är det nog väldigt viktigt att det hela tiden händer något för då lockas folk att titta in för att se vad som hänt sen sist.

   Radera
 5. Du är ju väldigt "produktiv" i ditt bloggande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Va glad jag blir av att du tycker det!

   Radera
 6. Jag hade först en blogg och där skrev jag om böcker och om mina hundar men tillslut gjorde jag två bloggar istället :) Att man uppdaterar är ju viktigt och att man har lite personliga åsikter, fast jag är nog lite dålig på den punkten, ska fundera och blir bättre på det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade svårt för det personliga också i början, men med lite träning så...

   Radera
 7. Det där med att ha ett dagligt inlägg känner jag att jag borde bli bättre på. Sedan gillar jag det du säger om att ha en "personlig" ton och inte ändra på sig för att behaga andra. Och visst är det riktigt kul att blogga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En personlig ton är viktigt, tror jag.

   Radera
 8. det personliga är ju viktigt i bloggandet. har förstått att man helst ska göra åtminstone ett inlägg per dag för att hålla bloggen levande. men jag har ännu inte kommit mig för tt länka till försäljningsställen, förlag och författare. får fundera på det. bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, den personliga tonen är nog en av de saker som skiljer de olika bloggen.

   Radera
 9. Det som driver mig är ju att det är så himla kul att blogga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Jag tycker också det är vansinnigt roligt!

   Radera
 10. Jag tänker nog inte på "läsarna" när jag skriver mina inlägg, borde kanske bli mer personlig i skrivandet. Men jag tycker att det är jättekul! Sen ska man nog som du säger ha en regelbunden uppdatering, för annars tröttnar nog läsarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det absolut viktigaste tror jag är att man tycker det är kul att blogga.

   Radera
 11. Jag tror att många läser bokbloggar just för att få den personliga tonen, för att se hur en bok påverkar känslor hos en annan person. Det är åtminstone personligen en viktig dimension för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också! Att läsa vad en bokbloggare skriver är lite annat än att läsa en recension av en proffskritiker.

   Radera
 12. Att försöka komma med något inlägg per dag borde jag bli bättre på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog ett tag för mig också innan jag fick till det.

   Radera
 13. Att ha roligt med sin blogg är den absolut bästa drivkraften. Jag gillar min blogg och det är kul att pyssla med bilder och skriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Det är viktigt att man tycker det är roligt att blogga.

   Radera
 14. Jag skriver nog inte heller regelrätta recensioner, i alla fall inte om man går efter de mallar man fick lära sig i skolan! Att skriva om böcker på det sättet tyckte jag oftast var tråkigt. Det jag gör i bloggen känns mycket roligare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja, de där recensionerna i skkolan var inte roliga!

   Radera
 15. Håller fullkomligt med om att det viktigaste är att det upplevs roligt! :)

  SvaraRadera
 16. Det är verkligen a och o att det är roligt att hålla på med bloggen, skriva och fixa! ;)

  SvaraRadera
 17. Ser att det anses vara viktigt men ett regelbundet flöde av inlägg med god variation i innehållet. Jag förstår det helt och hållet, då bokbloggar som dessa lockar mer än en blogg som står lite i stiltje.

  Jag kan känna mig rätt kluven till detta. Självklart är det väldigt kul att ha många läsare som följer och kommenterar men jag vill själv inte följa en viss mall och känna att tätt duggande inlägg är ett måste. Då tar kravet över, att prestera och leverera och det var inte det som är poängen med mitt bloggande. Det viktigaste är att det är skoj och motiverande även om livet kommer emellan som gör att bloggen blir lidande. Jag hoppas och tror att de flesta läsare har förståelse för detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det viktigaste är att man tycker att det är roligt att blogga och att bloggandet inte blir ett tvång.

   Radera
 18. Blir inte riktigt recensioner för mig heller, ofta är det mer spridda tankar och reflektioner som jag fått under läsningen. Undrar ibland vad folk som tittar in tänker om röran... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om det inte är precis sånt de är ute efter, dvs tankar och funderingar kring en bok från en "vanlig" människa och inte en professionell kritiker.

   Radera
 19. Att göra svarsvisit – som nu, tack för att du tittat in och lämnat spår hos mej – är en av de ”enkla” sakerna …

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nånting som jag varit dålig på, men där jag nu ska försöka bättra mig.

   Radera
 20. Jag tror också det är oerhört viktigt att ha roligt den dagen det blir ett tvång ska man nog sluta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner man bloggandet som ett tvång så märks det ju också på det man skriver och hur man skriver.

   Radera
 21. Det ska vara roligt , annars finns det ju som ingen mening att blogga. Visst är det bra med bloggar som uppdateras ofta, då blir det roligare att läsa dem. Skulle ibland vilja skriva oftare än jag gör, men ibland kommer annat I vägen.
  Blir inte så mycket riktiga recensioner hos mig heller, utan mer lite kort vad boken handlar om och mina tankar om den. Det är kul att kika runt hos andra och se hur de skriver och vad de tycker om olika böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hinner ju inte alltid, det finns ju annat också man ska göra.

   Radera