söndag 29 mars 2015

En smakebit på søndag - Käre ledare

Den här helgen har gått  så snabbt att det känns som att vi inte hunnit med nånting av det vi hade tänkt att göra. Skönt nog har det i alla fall varit relativt varmt så både vi och katterna har kunnat vara ute. Söndagen lär gå åt till att planera lite inför påsken då min bror ska komma på besök. Men söndagen börjar med att jag deltar i En smakebit på søndag som anordnas på den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Det hela går ut på att man ger en smakbit från boken man läser just då och det finns bara en regel = No spoilers!Min smakbit kommer från sid 30 i Käre ledare av Jang Jin-sung"Den som skriver något på eget bevåg gör sig automatiskt skyldig till förräderi. Allt som skrivs i Nordkorea måste först ha beställts av Arbetarpartiet. När författaren sedan lämnar in sitt alster måste det genomgå en juridisk prövning innan det godkänns som ett nytt verk. De författare som producerar framstående verk enligt rådande normer blir förstås belönade. Den nordkoreanska författarens uppgift är att på bästa sätt formulera en idé som han eller hon fått sig tilldelad i enlighet med ett antal estetiska krav som fastslagits i förväg och i samråd med Arbetarpartiet. Det är inte författarens jobb att formulera nya idéer eller utföra estetiska experiment efter eget huvud."
31 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant bok! Fast det här stycket är egentligen ganska skrämmande hur stor kontroll de har över allt i hela landet. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Det låter som en riktigt spännande bok! Jag vill läsa mer om Nordkorea, så den här passar nog perfekt. Tack för smakbit och tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här handlar om de privilegierade, eliten och hur de hade det. Vill du veta mer om hur de vanliga folket levde så rekommenderar jag Inget att avundas av Barbara Demick istället.

   Radera
 3. Bara det lilla stycket gör mig så oändligt tacksam över att jag bor i det land jag gör!

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte vad jag ska säga efter en sådan smakebit, men det måste vara en intressant bok. Om man klarar blodtryckshöjningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är oerhört intressant och visst blir man förbannad!

   Radera
 5. Nordkorea måste vara världens vidrigaste land. Citatet får i vart fall mig att tänka på Orwells 1984.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte precis ett land där man skulle vilja bo!

   Radera
 6. Den boken har jag aldrig hört talas om. Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 7. Takk for smakebiten :) Hilsen Anette :)
  www.anettesbokboble.com

  SvaraRadera
 8. Tack för en intressant smakbit!

  SvaraRadera
 9. Nordkorea är så himla skrämmande och intressant på samma gång. Tack för tipset, kommer nog läsa den här så småningom.

  SvaraRadera
 10. Känner väl till boken och skall snart låna den för att läsa. Tack för intressant smakbit!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Efter att jag läst Flykten från läger 14 så är jag intresserad av just förhållandena i Nordkorea!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då rekommenderar jag i första hand Inget att avundas av Barbara Demick om hur de vanliga människorna i Nordkorea har det. Käre ledare handlar om elitens liv.

   Radera
 12. kusligt! bör läsas! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 13. Det låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 14. Skrämmande hur en del människor tar sig så mycket makt över andras liv...

  SvaraRadera
 15. Virker som en interessant bok om hva som foregår bak kulissene i Nord-Korea. Kan godt tenke meg å lese den.

  SvaraRadera
 16. Otäckt men det känns som en intressant bok att läsa och få veta lite mer om Nordkorea.Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 17. Visst låter det intressant, men samtidigt overkligt och skrämmande. Vet inte om jag orkar läsa...

  SvaraRadera
 18. Intressant smakbit. Man undrar ju hur böckerna i landet blir när de jobbar på det sättet. Inte särskilt kul, skulle jag tro.

  SvaraRadera
 19. Interessant og viktig bok, takk for smakebiten :)

  SvaraRadera