torsdag 10 augusti 2017

Recension: Makaber av Jim Friberg

Titel: Makaber
Författare: Jim Friberg
Format: Kartonnage
Antal sidor: 392
Förlag: L.C. Förlag
Recensionsexemplar

"Makaber är en historia om psykisk ohälsa, maktlöshet och självskadebeteende bland unga skriven inifrån en ung kropp mitt uppe i skiten. Ett mörkt relationsdrama om destruktiv kärlek och hur den utplånar. En historia som genom sitt inifrånperspektiv möjliggör ett het nytt perspektiv och förståelse för dessa trasiga unga själar i vårt samhälle. Den är naken, äkta och verklig. I en utlämnande och provocerande historia får vi en helt ny inblick i hur det kan kännas att vara fast i en ung kropp full av känslor."

---------------------

När jag fick förfrågan från förlaget om jag ville läsa den här boken så var jag först väldigt tveksam, mest för att boken verkade ganska mörk och dyster och jag var osäker på om jag skulle orka med det. Men efter att snabbt ha tänkt igenom det hela så bestämde jag mig ändå att ta emot boken, ämnet är hemskt men samtidigt intressant.

När man är 17 är alla känslor väldigt intensiva och kompromisslösa. Man älskar och hatar med samma intensitet och det är nånting som jag både kan komma ihåg från när jag var 17 och som jag kan känna igen hos de 17-åringar jag känner.
Självskadebeteende har nog alltid funnits även om det tidigare ( när jag var yngre) tog sig andra, mindre synliga uttryck och jag har svårt med när det tar sig uttryck i att man skär sig själv och liknande, men jag vet ju att det existerar och har läst lite om mekanismerna bakom. Det gör ont i en när man löser om sådant och man förstår verkligen våndan som ligger bakom varje skärsår.

När jag läser om Krisky och hans relationer, först med Tella och sen med Liten, tycker jag faktiskt intensivt synd om honom. Han är så skör och hudlös och ändå (eller kanske just därför) försöker han ta hand om andra trots att han inte mår bra av det. Och när det gäller Liten så kan man nog nästan jämställa Kriskys beteende som "medberoende".

Den här berättelsen är verkligen annorlunda på många olika sätt och berättelsen kryper in under skinnet på mig och får mig nästan att må illa . Insprängt i berättelsen finns poesi som förstärker känsloupplevelserna i boken.

Makaber är en hjärtskärande berättelse om baksidan av att vara 17 och om allvarliga psykiska problem som kan uppstå i den åldern. Det här är väldigt starkt,  viktigt och aktuellt om ett svårt ämne och jag lär inte glömma den här boken i första taget. Även om den här berättelsen är väldigt mörk är jag enormt glad att jag bestämde mig för att läsa Makaber. Läs den du också! Den här hamnar direkt bland Årets favoriter


Tack L.C. Förlag för rec.exet!Makaber finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


3 kommentarer:

 1. Hm, den låter faktiskt lite intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Om du vill ha ett ex att recensera så kan vi säkert komma överens :)
   //Jim Friberg.

   Radera