söndag 10 september 2017

En smakebit på søndag - Den osynlige väktaren

Lördagen var hur perfekt som helst. På förmiddagen lyssnade jag på ett av mina favoritprogram på radio, Källkritik, och å eftermiddagen lagade vi mat, en rejäl kastrull med kålgryta så vi fick färdiga middagar in i frysen. Däremellan hade jag gott om tid att både läsa och måla. Det enda tråkiga var väl vädret men så är det ju hela tiden.
Vi har ingenting inplanerat för söndagen så jag tror att jag kommer att tillbringa dagen med att läsa och måla.
Men det som hör till söndagen är En smakebit på søndag som anordnas av Flukten fra virkeligheten. Det går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers!

---------------

Min smakbit kommer från sidan 212 i Den osynlige väktaren av Dolores Redondo (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)


"Amaia tittade noga på de gröna ögonen och kunde lätt föreställa sig dem skarpa, med en föraktfull glans och elakhet när hon skrattade Ros upp i ansiktet. Trots att det ju var omöjligt, eftersom hon var död vid det laget. En belagile. En häxa. Ingen spådam, ingen klok gumma. En mäktig mörk kvinna med en fruktansvärd pakt vilande i själen. En ondskans tjänarinna med förmåga att vrida och förvrida händelser för att få dem att stämma med den egna viljan. Belagile. Det var många år sedan hon hört ordet. På modern baskiska hette det sorgin, sorgiña. Belagile var det urgamla, det sanna sättet att benämna det ondas tjänare. Ordet fick henne att minnas sin barndom, när hennes amatxi Juanita berättade sagor om häxor för henne. Sådana legender ingick nuförtiden i folkloren och i knepen att locka turister med, men härrörde från en tid som inte låg lång bort och då människor trodde på häxor, ondskans tjänare, och deras ödesdigra makt att skapa kaos, förödelse och till och med döda dem som ställde sig i deras väg."








15 kommentarer:

 1. älskar höstens kålgryta, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. har läst den. riktigt bra. ska läsa uppföljaren också. tack för smakebiten

  SvaraRadera
 3. Den gillade jag, den var väldigt annorlunda jämfört med vad jag brukar läsa :)

  SvaraRadera
 4. Inte något bra väder här heller, den enda fördelen är att man med gott samvete kan vara inomhus och läsa :) Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Høres ut som en spennende historie!
  Ha en fin søndag :)

  SvaraRadera
 6. Samma bok som jag den här veckan, fast jag har inte kommit så långt än!

  SvaraRadera
 7. Skönt med såna där lördagar när det blir blandad kompott, såväl nytta som nöje :) Ny bok för mig, inte läst något av författaren, men det borde jag kanske..... Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakebiten, jag har inte sett denna innan. Jag gjorde vitkålsgratäng, det var himla gott.

  SvaraRadera
 9. Det hørtes ut som du har hatt en nydelig lørdag og kommer til å få en nydelig søndag :-)
  Jeg liker å lese om hekser. De har alltid fascinert meg med sine røtter i folketro og "kloke koner" og videreutvikling i bøker til hva som helst :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten. Utspelar den sig i Baskien? Blir ju lite nyfiken...

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Verkar spännande, kände inte till denna.

  SvaraRadera
 12. Oooh, låter som en riktigt bra bok, noterar den genast!

  SvaraRadera
 13. Den är jag nyfiken på. Tack för smakbiten:).

  SvaraRadera
 14. Den där låter intressant. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera