tisdag 19 september 2017

Recension: Den osynlige väktaren av Dolores Redondo

Titel: Den osynlige väktaren
Serie: Baztán del 1
Författare: Dolores Redondo
Format: Pocket
Antal sidor: 433
Förlag: Pocketförlaget
Recensionsexemplar

"När en tonårsflickas nakna kropp hittas vid Baztánfloden kopplas den snabbt till ett liknande mord på en ung kvinna en månad tidigare. Snart florerar ryktena i den närbelägna byn. Är det en ritualmördares verk eller är förövaren en mytologisk basajaun - den osynlige väktaren som sägs leva i skogarna.

Kriminalinspektör Amaia Salazar leder utredningen som tar henne tillbaka till den baskiska landsbygden där hon växte upp. En plats med stora skogar, dimhöljda berg och uråldriga myter. Här göms olösta konflikter och hemligheter som ingen vill ska komma i dagen, och snart leder spåren i en riktning Amaia aldrig hade kunnat föreställa sig."

-----------------

När jag fick Pocketförlagets höstkatalog och såg den här boken så var jag helt enkelt tvungen att ta den. En spansk deckare som utspelar sig i Baskien är något så ovanligt att det helt enkelt inte går att motstå. Den osynlige väktaren är första delen i en trilogi med kriminalinspektör Amaia Salazar vid mordkommissionen och den utspelar sig i ett mindre samhälle vid floden Baztán.

Jag är sen gammalt svag för den  spanska och latinamerikanska stilen i  litteraturen, dvs magisk realism, ingående miljö- och personbeskrivningar, starka och stora känslor, och en hel del svärta och smärta. Det som jag var osäker på var hur allt det skulle fungera i en deckare eller om författaren hade bortsett från sådant och "bara" skrivit en deckare utan de typiska ingredienserna. Till min glädje upptäckte jag att alla komponenter fanns  med i den här boken. Jag klagar ibland på böcker med onödigt ingående beskrivningar, men här hör det till och det stör mig inte alls utan snarare ger det mig ännu mer lokalfärg åt berättelsen och det hör till den spanska stilen som jag gillar så mycket.

Mordhistorien i sig är spännande men den här boken är så mycket mer än bara en ordinär deckare. Man kommer väldigt nära bokens karaktärer och de vanliga, vardagliga händelserna i samhället. Inte nog med det, man kommer också väldigt nära Amaias familj och får inblick i det tunga bagage hon bär med sig.

Den osynlige väktaren är en annorlunda och spännande deckare som  och jag vill definitivt fortsätta följa kriminalinspektör Amaia Salazar  i de kommande delarna av trilogin

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR
Mer info om författaren och hennes böcker finns på Dolores Redondos websida


Tack Pocketförlaget för rec.exet!

Den osynlige väktaren finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket


3 kommentarer:

  1. Jag är lite nyfiken på denna men får se om jag hinner med att läsa den, eller om den hamnar i den enorma TBR-högen!

    SvaraRadera
  2. Spännande. Den har jag sett florera på Instagram. Är dock själv inte överdrivet förtjust i deckare.

    SvaraRadera
  3. Deckare är inte riktigt min grej, men nu blev jag nyfiken på 'Den osynlige väktaren' :)

    SvaraRadera