torsdag 28 september 2017

Recension: Morfars hemlighet av Michael Wiander

Titel: Morfars hemlighet
Serie: Dexter Olssons äventyr, del 1
Författare: Michael Wiander
Format: Kartonnage
Antal sidor: 639
Förlag: Visto förlag
Recensionsexemplar

"När morfar avslöjar sin hemlighet vänds allt upp och ner... Det blir ett hisnande äventyr med resor till otillgängliga trakter, gömda laboratorier och hemliga uppfinningar... Världens framtid står på spel, ska Dexter och hans vänner lyckas undvika katastrofen? Det är bråttom, maktlystenhet och ondska ligger på lur, ska världen försvinna för alltid eller kan morfars uppfinningar hjälpa Dexter och hans vänner?"

-----------------------

Jag läser inte barn-/ungdomsböcker speciellt ofta, men ibland blir de perfekt omväxling från de vuxenböcker jag vanligtvis läser. Den här författaren råkade ta kontakt med mig vid precis rätt tillfälle, dvs precis när jag kände att det nog var dags för någonting annorlunda.

Äventyret tar fart direkt från första sidan och egentligen saktar den inte ner under hela boken. Eftersom kapitlen är korta och tempot högt drivs jag som läsare framåt och vill bara veta mer.

Jag blir enormt road av morfars alla uppfinningar, den ena mer fantastisk än den andra, och väntar hela tiden på vad han kommer att plocka fram nästa gång nånting händer. Hans uppfinningsrikedom överträffas nog bara av hans snabbtänkthet, vid varje tillfälle kommer han direkt på hur man ska lösa problemet och om ingen av hans uppfinningar passar riktigt så bygger han blixtsnabbt om dem så att de fungerar till det.
Jag är nästan lika road av resten av figurerna i boken, inte ens den onda Evan Kostroff och hans Svarthattar är skrämmande, speciellt Svarthattarna är nästan lite gulliga plus att jag faktiskt tycker lite synd om dem. Som vuxen läsare är det inte heller svårt att dra paralleller mellan de olika aktörerna och situationerna i boken till vår egen verklighet.

Nånting som jag tycker väldigt bra om är att äventyret inte "bara" är ett äventyr utan man får lära sig en hel del på ett enkelt och lättfattligt sätt. Sådant man lär sig på ett roligt sätt kommer man ihåg länge.

Det enda jag egentligen har lite funderingar kring är omfånget av boken, den är ju faktiskt på över 600 sidor. Nu har jag inga egna eller umgås med speciellt många barn, men jag tror det krävs att man är en van läsare pga omfånget och jag är lite tveksam till hur många som är det vid målgruppsåldern 9-12 år. Jag vet ju att t o m många vuxna undviker böcker som man kan beteckna som tegelstenar, dvs över 400 sidor. Att dela upp den här boken i två delar tror jag hade fungerat bättre. Men kanske jag har fel, det kan bara målgruppen själva tycka till om så jag ska så småningom fråga min egen lilla "expert" (fd grannflickan som är precis i målgruppsåldern) så småningom när hon kommer och hälsar på.

Morfars hemlighet är ett fantasifullt, fartfyllt äventyr som tar med en på en otrolig resa med Dexter och morfar. Förutom min lilla invändning ovan tycker jag att den här boken är perfekt läsning både för målgruppen (9-12 år) och för oss vuxna med barnasinnet kvar. Efter att ha läst den här första boken är i alla fall jag nyfiken på vart Dexter och morfar ska åka i nästa del i serien, vad Evan Kostroff och Svarthattarna kommer att försöka sig och om Dexter och morfar ska lyckas hindra honom.

Tack Michael Wiander för rec.exet!


Mer info om författaren och hans böcker finns på bokens websida


Morfars hemlighet finns att köpa hos t ex

Adlibris Kartonnage
Bokus Kartonnage
CDON Kartonnage


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar