måndag 9 januari 2017

Apné av Lorenzo Amurri

Titel: Apné
Författare: Lorenzo Amurri
Format: Inbunden
Antal sidor: 223
Förlag: Contempo förlag
Recensionsexemplar

"Lorenzo är gitarrstjärna i ett rockband som har fått skivkontrakt och börjar bli stora. Han har flyttat ihop i centrala Rom med sitt livs kärlek, svenska Johanna. Drömmar håller på att förverkligas och livet är fyllt av vänner och en stor varm familj. Ett felskär i skidbacken slår omkull allt på ett ögonblick: han vaknar upp förlamad från bröstet och neråt. Han kommer aldrig mer kunna hålla i en gitarr, aldrig mer gå på klubb med sina vänner, aldrig mer njuta av närhet och sex. Eller?
På en specialistklinik i Schweiz inleder han en lång rehabilitering med hjälp av expertis. Johannas kärlek är stark och hon lämnar inte hans sida. Familjen ställer upp på allra bästa sätt. De flesta vännerna sviker inte. Intimt och oförskönat berättar Lorenzo om hur kroppen och huvudet lever separata liv, om kampen att på nya sätt lära sig vardagens minsta bestyr och den mödosamma vägen att finna ny livslust, återerövra friheten. Och med det kanske utopiska målet att kunna spela gitarr igen. Bakslagen och besvikelserna är många, Lorenzo sviktar och i sin självömkan blir han så omöjlig för vänner och familj att deras stöd bleknar. När tvivlet även når Johanna ser Lorenzo bara en väg ut. Men på ruinens brant tänds ett ljus i tunneln. Han väljer att följa det..."

------------------------------------

Jag hade faktiskt aldrig hört talas om Lorenzo Amurri innan jag läste den här boken, men jag tycker om att läsa om olika slags människoöden och då passade ju den här boken bra.

Att Lorenzo Amurris liv vändes upp och ner i och med olyckan han var med om är väl det minsta man kan säga. Att i vuxen ålder hamna i rullstol pga en olycka eller en sjukdom är traumatiskt för de flesta, men än värre är det nog när man , som Amurri, samtidigt blir förlamad i större delen av kroppen och alltså inte längre kommer att kunna göra ens en bråkdel av allt det man gjort tidigare. Jag tror de flesta nog har svårt att ens föreställa sig en situation där man i princip aldrig mer kan klara sig själv, alltid måste lita till andras hjälp och där man rakt av kan glömma allt vad "privatliv" heter - alla ens kroppsfunktioner blir helt plötsligt nånting som kanske inte direkt är till allmänt beskådande men som ändå flera personer har insyn i. Det är vansinnigt starkt av författaren att berätta så utlämnande om sådant! Lika starkt är det att berätta om alla de tankar och känslor som snurrar runt i huvudet medan han gör sitt bästa för att acceptera situationen.

Något jag också är imponerad av är att Amurri klarar av att så exakt beskriva den långa vägen man som handikappad måste ta sig igenom för att rent psykiskt kunna acceptera det som hänt och hur livet kommer att bli hädanefter, man förstår verkligen att det handlar om ta ett steg i taget.
Den här boken var verkligen intressant att läsa och igenkänningsfaktorn är bitvis väldigt hög. Eftersom jag själv hamnat i rullstol i vuxen ålder efter ett aktivt liv så känner jag igen mycket av tankarna och känslorna som Amurri berättar om.

Apné är Lorenzo Amurris debutbok och han fick EU:s stora litteraturpris för den. Lorenzo Amurri avled den 12 juli 2016 efter en tids sjukdom vid 45 års ålder.

Tack Contempo för rec.exet!Apné finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Det låter som en mycket intressant bok som kan väcka många tankar.

    SvaraRadera