torsdag 26 januari 2017

I minnets arkiv av María Dueñas

Titel: I minnets arkiv
Författare: María Dueñas
Format: Inbunden
Antal sidor:447
Förlag: Albert Bonniers förlag
Hyllvärmare 

"Blanca Perea är lärare vid universitetet i Madrid och tycks ha ett lyckligt liv. Men allting rämnar då hennes man plötsligt lämnar henne för en annan kvinna efter tjugo års äktenskap. Varken arbetet eller de två utflugna sönerna förmår hålla henne kvar i Spanien. Hon söker utan närmare eftertanke ett utlyst universitetsprojekt i Kalilfornien. Hennes uppgift blir att gå igenom det kvarlämnade arkivet efter professor Andrés Fontana. Till en början verkar det som rent rutinarbete, men ju längre ner i materialet hon kommer, desto mer fundersam blir hon. Varför lämnade professorn mot slutet av sitt liv sin forskning om spansk 1900-talslitteratur för att istället bli närmast besatt av de spanska missionsstationerna i Kalifornien? Blanca upptäcker allt mer om sin landsman och blir fascinerad av hans kärleksaffärer och de oväntade vändningar som formade hans liv."

----------------------

Jag läste författarens debutbok, Tiden där emellan, förra året och älskade den. Och när jag hittade den här på bokrean förra året så kunde jag inte motstå frestelsen. I och med att jag älskade Tiden där emellan så hade jag väldigt höga förväntningar på den här boken vilket inte alltid är så bra.

Berättelsen pendlar mellan nutid (Blancas liv) och dåtid (Fontanas liv och forskning) och i och med att den senare delen av Fontanas forskning handlade om missionsstationerna så får man också ta del av en del av Kaliforniens historia. Jag tycker tyvärr inte att den historiska delen är speciellt intressant och känner emellanåt att jag skulle vilja bläddra förbi de delarna. Jag har tidigare läst om Kaliforniens historia i andra böcker och här berättas en så liten och specifik del av den att man inte får någon riktig uppfattning om hur spännande den är.

Kanske att jag hade lite för höga förväntningar på den här boken, men jämfört med Tiden där emellan så känns den här faktiskt smått tråkig och jag känner mig smått besviken. I minnets arkiv fungerar nog bättre för någon som inte har så höga förväntningar som jag hade.

Dueñas har skrivit en tredje bok, La Templanza, och den gavs ut på spanska år 2015. Jag hoppas verkligen att den så småningom ges ut antingen på svenska eller engelska så jag kan få läsa den också, för jag tror att den kommer att passa mig bättre.

Min recension av debutboken

Tiden där emellan

Mer info om författaren och hennes böcker finns på María Dueñas websida

I minnets arkiv finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


1 kommentar: