måndag 23 januari 2017

Veckans bokbloggsfråga vecka 4

Den här måndagen har hittills handlat om matlagning för min del. I lördags åt vi ju tacos så idag blev allt som var kvar (köttfärs + grönsaker och tacosås) till en tacopaj. Och när vi nu ändå var i farten så gjorde vi en skink-och ostpaj också av sånt som fanns kvar av julskinkan och lite ostbitar. Men medan pajerna nu myser i ugnen så kan jag hålla på med annat, t ex Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Veckans fråga lyder

Vad är lättläst för dig? Finns det någon i din närhet som har behov av extra lättlästa böcker? Vad anser du är lättsmält litteratur? Vid vilka tillfällen väljer du att läsa lättläst och lättsmält?

--------------

Lättläst har jag i alla fall två definitioner på. Det finns lättlästa böcker där man använder ett förenklat språk för dem som har svårt att förstå/ta till sig svårare ord (precis som det finns nyheter på lätt svenska i radio). Och så det lättläst som gäller mitt läsande, dvs texter som flyter på och där jag inte behöver stanna upp för att få rätsida på t ex kronologin, vems berättarrösten är osv osv.

För mig är lättsmält litteratur oftast underhållningslitteratur, dvs sådant som oftast inte väcker speciellt mycket funderingar eller frågor utan som man läser bara för underhållningsvärdet. Oftast handlar det då om feelgood, romance och i viss mån deckare och dylikt.

Jag läser gärna lättläst och lättsmält mellan böcker som handlar om tunga, svåra ämnen som väcker mycket frågor i mitt huvud . Då behöver jag lite underhållning emellan för att kunna släppa taget om de tunga ämnena. T ex i höstas så läste jag ganska mycket om Syrien, flyktingar osv och det var emellanåt väldigt tungt och så blev det lite politik emellanåt och mellan de böckerna kände jag ett skriande behov av ren underhållning för att lätta upp och skingra tankarna.
Och när jag själv har det motigt och jobbigt så väljer jag gärna också både lättläst och lättsmält för då orkar jag verkligen inte läsa nånting tungt och svårt.
3 kommentarer:

  1. Bra definition av både lättläst och lättsmält. Jag tror att vi alla behöver lättläst emellanåt, även vi storläsare, just för att varva med annan läsning eller under tuffare perioder i livet, men vad som är lättläst för just en själv kan ju vara olika hos olika individer.

    SvaraRadera
  2. Här fick du till ett sånt svar som jag skriver under på!

    SvaraRadera
  3. För att slalom läsa eller att ta en lättsammare bok mitt bland de tyngre kan vara bra för läslusten. Men ibland tar man en lättläst bok och inser inte den var inte så lättläst eller tvärt om. Lättlästa böcker för mig då sugs jag in i boken på de första sidorna och flyter sen genom hela boken :)

    SvaraRadera