söndag 18 september 2016

Adua av Igiaba Scego

Titel: Adua
Författare: Igiaba Scego
Format: Inbunden
Antal sidor: 191
Förlag: Contempo
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"I denna gripande berättelse får vi följa tre personer som lämnar Somalia för Italien under tre historiska perioder: den italienska kolonialismen, Somalia på 1970-talet och nutiden, då Medelhavet har förvandlats till en grav under öppen himmel. Zoppe lockas till Rom för att arbeta som tolk under 30-talet och blir ett verktyg i Mussolinis imperiebyggnad Italienska Östafrika. På 70-talet flyr hans dotter Adua den socialistiska diktaturen i Somalia till Rom med drömmar om att bli filmstjärna, en ny Marilyn Monroe. Men villkoren för en svart kvinna i den tidens italienska filmindustri är hårda och efter illa betalda roller i mjukporrfilmer som bryter ner hennes själ och kropp fastnar hon i Rom och åldras i ensamhet och självförakt. I en kombination av barmhärtighet och behov av närhet och uppskattning gifter hon sig med Titanic, en mycket ung somalier som kommit illegalt i gummibåt över Medelhavet."

-----------------

Den här boken dök upp i brevlådan som en överraskning, men en välkommen sådan i och med att jag faktiskt hade kikat på den innan och varit lite småsugen på att läsa den.

Den här boken handlar ju om tre olika tidsperioder i Italien och Somalia och jag känner att jag faktiskt inte har riktigt tillräckligt bra koll på Italiens nutidshistoria för att riktigt kunna tillgodogöra mig allt. Men det är jag det, jag vill oftast ha en någorlunda stabil grund att stå på när jag läser om olika länder, men det är ju faktiskt inte helt nödvändigt när man ska läsa Adua. Men den här berättelsen sporrar mig faktiskt att börja leta rätt på böcker där jag kan lätt lära mig lite mer om de här länderna.

Alla tre huvudpersonerna i den här boken beger sig till Italien för att få ett bättre liv och/eller undkomma svårigheter i sitt eget land, dvs Somalia och det är ju någonting som man ser idag också med den enorma mängden flyktingar som flyr sina hemländer. Att livet på den nya platsen sedan inte blir såsom man tänkt sig är nog också ganska vanligt, precis som för både Zoppe och Adua. Och precis som dem så är det nog många som t o m far illa i sitt "nya" liv och kommer i kontakt med både rasism och andra mindre önskvärda företeelser i västvärlden.
Adua av Igiaba Scego är en intressant och i högsta grad en aktuell bok som jag är mycket glad över att ha fått läsa!

Igiaba Scebo är författare och journalist, född i Rom med somaliska föräldrar. Hon skriver ofta om relationer mellan olika kulturer, migration och identitetsproblem. Hon kommer att gästa Bokmässan i Göteborg den  22-25 september.
Tack Contempo för rec.exet!


Adua finns att köpa hos  t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON InbundenInga kommentarer:

Skicka en kommentar