måndag 26 september 2016

Veckans bokbloggsfråga - vecka 39

I morse blev jag jagad upp ur sängen hur tidigt som helst av två kattherrar som absolut ville gå ut "NU!" och då tänkte jag att det ju hinner bli ordentligt med läs- och skrivtid under dagen. Jag borde nog inte utmanat ödet för bara jag hade tänkt tanken så började det hända och det blev faktiskt mindre tid än vanligt att läsa och skriva.
Men, nu när maken gått och lagt sig för att orka upp i morgon vitti så ska jag försöka ta igen det jag inte hann med under dagen. Och först på listan är då Veckans bokbloggsfråga som anordnas av barnboksbloggen. Den här veckan vill hon veta

Ska man styra barns läsning? Ska barnen få välja att läsa precis det de vill, eller ska man tvärtom jobba för att försöka få dem att läsa en viss sorts litteratur? Vad är viktigast, att barnens läslust bevaras, att barnen utmanas i sin läsning eller att barnen tar del av vissa välkända böcker beroende på sin ålder (klassiker, litteraturkanon). Och måste det ena verkligen utesluta det andra? Ska deras litteraturval skilja sig åt hemma och i skolan? 

--------------------
Jag fick rysningar och kräkkänslor direkt när jag läste frågan.
Nej! Jag tycker definitivt inte att man ska försöka styra barns läsning, sånt kan tyvärr ha motsatt effekt, dvs att man stryper all läslust. Och tro mig, jag vet av erfarenhet - gissa tre gånger varför jag inte läst speciellt många böcker av svenska författare förräns de senaste åren. När det gäller barn är nog det viktiga att stimulera läslusten genom att låta dem läsa det de själva tycker är bra och spännande. Tycker de sedan om att läsa så kommer de tids nog att börja utveckla sin smak, speciellt om dom då har någon att fråga, någon de vet inte dömer ut deras egen smak och det de läsäst och läser i vanliga fall och som kan ge förslag på bra böcker som ändå är så intressanta att de vill prova. Jag har fått använda lite samma metod med min man - han läste nämligen inte böcker när vi flyttade ihop. Numera har han alltid en bok på gång och har t o m övervunnit sin motvilja mot klassiker.


2 kommentarer:

  1. Min sambo har försökt läsa lite men det blir lite långt mellan gångerna dessutom läser han Game of throne som är tjocka böcker med liten text så det är inte så lätta böcker, men det är hans val :) Håller med dig, man kan inte tvinga någon att läsa det blir inte bra!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du fått med din man i läsandet! :)

    SvaraRadera