torsdag 15 september 2016

Barn nr 8 av Kim van Alkemade

Titel: Barn nr 8
Författare: Kim van Alkemade
Format: Inbunden
Antal sidor: 415
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Året är 1919 när fyraåriga Rachel lämnas till ett barnhem i New York. Där bedriver doktor Mildred Solomon medicinsk forskning, med barnen som försöksdjur. I sina ambitioner att vinna yrkesmässig framgång utsätter doktor Solomon den unga Rachel för plågsam experimentell röntgenstrålning, något som ger flickan men för livet.

Trettiofem år senare arbetar Rachel som sjuksköterska och möter återigen doktor Solomon, denna gång som sin cancersjuka patient. Nu är det Rachel som har makten. Genom att justera medicineringen utsätter hon sin forna plågoande för ett eget experiment, och innan nattskiftet är över måste hon välja- förlåtelse eller hämnd?

---------------------

Det finns böcker där redan titeln får en känna ett lätt obehag och Barn nr 8 är en av dem. Det är obehagligt när någon degraderar barn till att bara vara ett nummer utan egen identitet som om barnet bara var en sak. När man sedan läser baksidestexten så besannas den känslan av obehag eftersom texten konfirmerar precis det man alldeles nyss tänkte. Att sedan Barn nr 8 är inspirerad av faktiska händelser gör det hela ännu mer skrämmande.

Att man använde barn som försöksdjur i medicinsk forskning för 100 år sedan var jag medveten om efter att ha läst om Magdalenahemmen och pojkskolorna som drevs av den katolska kyrkan på Irland. Men att försöksverksamhet också förekom i USA hade jag ingen aning om. I dagens samhälle känns det helt ofattbart att använda barn och speciellt att man använda t ex föräldralösa barn som ju var helt hjälplösa i händerna på de människor som ju egentligen borde värna om dem och deras välbefinnande. Synen på medicinsk forskning var så annorlunda mot vad den är idag och framåtskridande betydde allt, nya metoder och botemedel skulle tas fram, kosta vad det kosta ville.

Det är också ofrånkomligt att man vid vissa tillfällen kommer att tänka på nazisterna, dr Mengele osv och faktiskt så tar en av karaktärerna i boken upp detta.

Det jag verkligen uppskattar är att författaren i slutet av boken har med den verklighetsbakgrunden (med foton på den riktiga institutionen) som hon inspirerats av när hon skrivit Barn nr 8.
Att själva berättelsen är fiktiv gör den inte mindre upprörande med tanke på att det finns en verklighet den baseras på.

Den här berättelsen får mig att vara tacksam för att det numera finns en massa lagar och regler för hur medicinsk forskning ska gå till.På ett sätt handlar boken också om att acceptera det som varit och gå vidare för att inte själv bli som dom som har felat mot en.

Barn nr 8 är en riktigt läsvärd bok som man helt enkelt inte kan lägga ifrån sig när man en gång börjat läsa.

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Kim van Alkemades websida

Barn nr 8 finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


3 kommentarer:

  1. Jag har ju varit nyfiken på den här ända sedan den kom och den låter onekligen hemsk och intressant.

    SvaraRadera
  2. Den här låter väldigt intressant. Din recension gör mig väldigt sugen på att läsa den :)

    SvaraRadera