tisdag 20 september 2016

Stängd kista av Sophie Hannah

Titel: Stängd kista
Författare: Sophie Hannah
Format: Inbunden
Antal sidor: 367
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"IRLÄNDSKA FRISTATEN, 1929. Hercule Poirot och kommissarie Edward Catchpool är några av de gäster som bjudits in till den gamla författarinnan lady Athelinda Playfords gods Lillieoak. Under middagen tillkännager Athelinda en ändring i testamentet. Hon har gjort sina egna barn arvlösa, och alla hennes tillgångar kommer efter hennes död i stället att gå till en man som bara har några veckor kvar att leva...
Beslutet väcker förvåning, och kort därefter hittas en person mördad på godset. Hercule Poirot tar sig an fallet. Vad var det som fick Athelinda Playford att ändra sitt testamente? Och vem är det som ligger bakom mordet?

-----------------

Ända sedan jag löste min första bok av Agatha Christie har jag varit hjälplöst förlorad. Jag älskar hennes romanfigur Hercule Poirot! Så när jag såg att en annan författare fått förtroendet att fortsätta serien blev jag såklart nyfiken. Jag läste Monogrammorden, den första Christieboken Sophie Hannah skrivit och gillade den och då måste jag ju läsa nästa del också.

I Stängd kista har Sophie Hannah tagit ett steg framåt och införlivat ännu mer av sin egen stil i boken. Agatha Christies Poirot var ju något av en karrikatyr (Christie måste ha skrattat sig halvt fördärvad när hon skapade den figuren) som man antingen älskar eller hatar. Sophie Hannah har tonat ner honom något och han finns inte heller mitt i rampljuset hela tiden utan har fått dela med sig lite av utrymmet till t ex kommissarie Catchpool.

Mordmysteriet är en klassisk Christie: komplicerad och klurig och med ett flertal potentiella förövare och med Hercule Poirot som löser mordet genom att använda sitt skarpsinne. Ändå är alltså boken inte en klassisk Poirotdeckare utan snarare en mer modern version. Jag helt enkelt älskar Christies ursprungliga Poirot men jag vet att många står inte ut med honom och därför inte heller läser böckerna. Sophie Hannahs modernare, mer nertonade Poirot fungerar nog bättre för de personer som inte tycker om Poirot i originaltappning.

Trots att jag alltså älskar de klassiska Poirotdeckarna så tycker jag att Sophie Hannah lyckats väldigt bra med att få ihop en modernare variant utan att förlora något när det gäller miljöer, karaktärer och en riktig Poirot-intrig.
Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Min recension av första boken

Monogrammorden 


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Sophie Hannahs websida

Mer info om Agatha Christie och hennes böcker finns på websidan om Agatha Christie 


Stängd kista finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Jag hade svårt för den första boken Monogrammorden men nu i bok två så blev jag riktigt förtjust =)

    SvaraRadera