söndag 4 september 2016

Morgonen de kom för att hämta oss av Janine di Giovanni

Titel: Morgonen de kom för att hämta oss
Författare: Janine di Giovanni
Format: Inbunden
Antal sidor: 218
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"Redan år 2012 började Janine di Giovanni rapportera från Syrien. Hon blev snart vittne till hur snabbt konflikten där utvecklades till ett av de mest brutala krig som härjat i modern historia. Hon levde med såväl regimstyrkor som rebellgrupper och riskerade många gånger sitt eget liv. Framför allt intresserade hon sig för vanliga människors, särskilt kvinnors, fruktansvärda öden och kamp för överlevnad.
Morgonen de kom för att hämta oss berättar om hur barn och anhöriga bevittnar hur föräldrar och släktingar fängslas, torteras och dödas. Om hur kvinnor utsätts för fruktansvärda gruppvåldtäkter och därmed förlorar heder, familj och framtidsutsikter. Och vi får läsa om samhällets övre skikt som till synes oberörda fortsätter sina fester på fashionabla hotell i Damaskus."

--------------
Jag läser böcker av många olika orsaker, en del läser jag helt och hållet för underhållning och verklighetsflykt, andra läser jag för att lära mig något eller för att fördjupa mig i ämnen som intresserar mig. Men sedan finns det böcker som jag känner att jag bara måste läsa och det är böcker som berättar om vår samtid och det som händer i världen just nu.

Morgonen de kom för att hämta oss är en bok som handlar om krig och om de civilpersoner som befinner sig mitt i kriget och som får lida när de styrande inte klarar av att komma överens. Kriget i Syrien är något som nog de flesta har läst om i tidningarna, men att läsa en artikel i tidningen eller att se ett reportage på tv är inte riktigt samma sak som att läsa vittnesmålen från de drabbade och/eller människors berättelser om vad de fått utstå för att överleva. På något sätt tar man inte till sig riktigt informationen i en artikel eller dokumentär, det är då lättare att bara låta det flyta förbi. Men när man läser människors egna berättelser och/eller det den här reportern har själv sett så blir det hemska så mycket verkligare och man lever sig in så mycket djupare än på andra sätt

Författaren Janine di Giovanni är en av världens främsta krigskorrespondenter  och hon är en av dem som beger sig in i krigsdrabbade områden och riskerar sitt eget liv för att dokumentera vad som händer civilbefolkningen och speciellt kvinnor och barn i krigsområden. Jag är otroligt imponerad av det hon gör, jag tror inte att jag skulle vara modig nog och jag vet inte om jag skulle klara av det känslomässigt heller.

Man får sig en tankeställare när man läser Morgonen de kom för att hämta oss och börjar förstå vilket tungt bagage som många av de flyktingar som kommit t ex till Sverige, bär med sig. Det här är en hemsk men otroligt viktig bok som många borde läsa.

Tack till Lind & Co för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Janine di Giovannis websida

Morgonen de kom för att hämta oss finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden

1 kommentar: