söndag 22 november 2020

En smakebit på søndag - Thoras arv

 En mycket lugn helg igen och den här gången har vi inte ens varit ute och handlat. Just nu sköter vi det mesta av handlandet på nätet och det är faktiskt bekvämare än vad jag hade trott. Fördelen är ju också att det inte blir några spontana impulsköp eftersom man inte går runt i en affär och blir sugen på något man egentligen inte behöver. På lördagen tog jag mig för en gångs skull en ordentlig sovmorgon och det gjorde riktigt gott, men sen blev det såklart inte så mycket annat gjort förutom att jag satt och läste en stor del av dagen. Söndagen går nog till stor del åt till att planera för kommande vecka - handlar man det mesta på nätet och i princip bara en gång i veckan så får man planera ordentligt vad man ska ha så att man har allt man behöver hemma för hela veckan. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker.

-------------

Min smakbit kommer från sidan 25 i Thoras arv av Pia F. Davidson (titeln är länkad till förlagets sida där det finns mer info om boken)


"Ingeborgs kafé med soldater, stim, cigarrettrök, blött ylle, surrogatkaffe och fickpluntor, skitiga kortlappar och fniss. Och så Ingeborg som en klippa mitt i allting.

Tänk om nutidens ungdomar skulle vara tvungna att arbeta på det viset. Två veckors ledighet per år och förbjudet att ens gå över järnvägen utan passersedel. Eller att alltid ha en packad väska under sängen om tysken kom över gränsen och de tvingades fly. Thor och hon hade dessutom levt med en ständig oro för modern, som blivit sinnesslö i unga år och bodde på ålderdomshemmet Norra Mon.

Thors stumhet i kombination med moderns tillstånd gjorde att många trodde att han var lite bakom. Men där hade de fel. Han var klokare än de flesta, därtill var han lång, bredaxlad och vacker som en dag. Och så hon, bara en och femtio i sin krafts dagar och späd som en sparv. Men tvillingar var de, trots skillnaden i det yttre."14 kommentarer:

 1. jag känner igen författarnamnet men inte titeln. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Har nog sett hennes tidigare böcker, men har ännu inte läst något.

  SvaraRadera
 3. jag har blivit duktig på att inte impulshandla onödiga saker, men gör fynd och köper saker med kort datum för halva priset. Ny författare för mig, gillar omslaget, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 4. "Sinnesslö" är ett ord som försvunnit. Som tur är.

  SvaraRadera
 5. Det var en ny bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Är Thora Thors tvillingsyster? Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. En ny bekantskap för mig. Skriver hon feel-good-romaner? Tack för smakbit

  SvaraRadera
 8. Känner igen bokens framsida. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Ny bekantskap för mig med. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Jeg kunne virkelig godt tenke meg å handle på nettet. Men det er ikke noen av butikkene vi har i nærheten som leverer. Og de butikkene der en kan handle på nettet er dyrere enn den lokale butikken vår (som er en billigbutikk). Så da blir det til at vi handler på tider når butikken har minst kunder. Det går greit det og :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 11. Har handlat mat online någon gång, går oftast i butik, men bra att det finns. Känner till författaren men har inte läst något. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Den boken kände jag inte till. Tack för tipset. Fint omslag har den.

  SvaraRadera
 13. Tycker att omslaget påminner om en annan bok. Den här var ny för mig. Låter som en bra bok, något för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 14. Jag har handlat mat ganska länge på nätet. Bekvämt om det bara funkar. Den där boken är jag nyfiken på.

  SvaraRadera