måndag 23 november 2020

Recension: Morden i London av Mick Finlay

Titel: Morden i London
Originaltitel: The Murder Pit
Serie: Arrowood
Författare: Mick Finlay
Översättning: Susanne Andersson
Format: Danskt band
Antal sidor: 387
Recensionsexemplar (Se "Om")

"Långt ifrån det bekväma och välbärgade Baker Street rör sig Arrowood, i ett London präglat av våld och där ondskan ständigt lurar bakom hörnet...
Det är 1896 och i London syns den berömde Sherlock Holmes ofta på löpsedlarna. Han löser fortfarande mysterier åt Londons aristokrati. Men bland arbetarbostäderna och de små gatustånden i det fattiga södra London arbetar detektiven William Arrowood med våldsammare, mindre glamorösa och mycket sämre betalda uppdrag.
När paret Barclay anlitar honom för att hitta deras försvunna dotter är Arrowood övertygad om att det inte kommer att dröja länge förrän han och assistenten Barnett lyckats med sitt uppdrag. Men snart inser de att fallet är mer komplicerat än så. Försvinnandet är bara början på en rad fasansfulla händelser."

---------------

Den här blev jag intresserad av när jag såg kopplingen till Sherlock Holmes i baksidestexten och i och med det tyckte att boken skulle passa mig. Morden i London är andra delen i serien om Arrowood men den första jag läser, hade helt missat första delen.

Tidsmässigt är det ju samma tidsperiod som Sherlock Holmes men som det står i baksidestexten så rörde sig Sherlock Holmes bland aristokratin medan Arrowood löste sina mysterier bland de mer "fattiga" invånarna. 
Något jag upptäckte direkt var att jag faktiskt inte tyckte om huvudpersonen i den här boken. Kanske att min uppfattning om honom ändrats om jag hade läst första delen också, men som det är nu så uppfattar jag huvudpersonen som väldigt osympatisk.
Det jag däremot gillar är miljöbeskrivningarna där man verkligen kommer in i dåtidens fattigkvarter bland de mindre bemedlade människorna. Det är skitigt, mörkt och våldsamt och det luktar inte precis gott där, men det är trovärdigt.
Jag uppskattar också humorn som blixtrar till emellanåt och får mig att småle. Boken är också intressant att läsa om man gillar historiska deckare och framför allt om man gillar sånt som utspelar sig bland det "vanliga" folket istället för i de finare salongerna som man ofta i vanliga fall får läsa om.

Även om berättelsen kanske inte direkt är så spännande som jag hade önskat så är den i alla fall klurig, underthållande och framför allt intressant. Trots mina invändningar så blev jag så pass nyfiken ändå att jag nog ska försöka se till att läsa första delen också.

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!

Mer om författare och hans böcker finns på Mick Finlays  websida


Morden i London finns att köpa hos t ex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar