torsdag 26 januari 2017

Helgfrågan vecka 4 26-29/1Det har varit en bra torsdag! Sådana här dagar vill vi ha fler av. Nu har jag för ett tag sen stigit upp från soffan efter att ha tagit mig en liten tupplur (idag var det inte bara slötittning på tv utan jag somnade faktiskt) och då är det dags att kavla upp ärmarna igen och få undan lite till. Just nu börjar jag skönja ljuset i änden på tunneln med allt som jag legat efter med. Men innan jag sätter igång med att skriva recensioner igen så är det dags för Mias Helgfråga. Den lyder
När man går in på t.ex Bokus så ser man den här indelningen  och då kommer frågan:
Vilket ämne läser du helst? Enligt bild ovan.
Vilken är den bästa bok du läst inom det ämnet?

--------------

Och här stöter jag direkt på problem. Jag har inget favoritämne, jag läser i princip allt, både skönlitteratur och fackböcker - blir jag intresserad (oavsett kategori/ämne) så läser jag boken. Sen är det väldigt sällan jag går efter kategorier när jag köper böcker. De ytterst få gånger jag köper böcker till fullpris är när jag köper en bok som present och då vet jag ju vilken jag ska ha och behöver inte gå efter kategorier. Annars köper jag när de har någon typ av erbjudande eller på bokrea och då bryr jag mig inte heller om kategorier utan bläddrar hejvilt bland alla böckerna med nedsatt pris både i nätbokhandeln och i den fysiska bokhandeln (man vet ju aldrig vad man kan hitta för intressant...).

Att plocka ut en bok som är den bästa inom någon kategori eller bland allt jag läst är en total omöjlighet. När man läst böcker dagligen i över 50 år och ur alla möjliga kategorier så finns inte en chans att välja ut en  enda bok som absolut bäst i någon kategori överhuvudtaget. T o m en lista på sådana som man tycker varit väldigt bra skulle bli ohanterlig.

Men om man begränsar det hela till bara förra året och inom skönlitteratur så valde jag ju Årets bästa bok 2016 och det blev
Hela härligheten av Margaret Mazzantini (titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)12 kommentarer:

 1. precis, man köper den bok som tilltalar för tillfället.

  SvaraRadera
 2. Jag har med svårt att begränsa mig till en kategori, jag läser det jag känner för. Men visst kan jag emellanåt dras åt en specifik genre men detta ändras ofta =)

  SvaraRadera
 3. Det var svårt att bara välja en bok :) Hela härligheten har jag inte hört talas om tidigare.

  SvaraRadera
 4. Nej, det där med indelningar är inte alltid av godo :)

  SvaraRadera
 5. Låter också intresset för stunden få styra valet utan minsta hänsyn till kategori/ämne. Och att plocka ut bara en enda bok är, om sanningen ska fram, en ren omöjlighet. ;)

  SvaraRadera
 6. Den tror jag bestämt att jag har i hyllan

  SvaraRadera
 7. Ingen bok jag läst men gillar omslaget!

  SvaraRadera
 8. Visst är det omöjligt att välja bara en :)

  SvaraRadera
 9. Så svårt att välja. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Hade inte förväntat mig att gilla Hela härligheten, men oj så bra den var.

  SvaraRadera
 11. nej verkligen svårt att välja ut bara en bok bland alla man har läst!!

  SvaraRadera
 12. Välja en är verkligen svårt när en läst så mycket och länge ;)

  SvaraRadera